A-
A+

Åtalade Støjberg: "Är rustad till tänderna"

Den tidigare migrationsministern Inger Støjberg möter journalister innan hon går in i Eigtveds Pakhus där riksrätten kommer att hålla sina förhandlingar.
Den tidigare migrationsministern Inger Støjberg möter journalister innan hon går in i Eigtveds Pakhus där riksrätten kommer att hålla sina förhandlingar.
DanmarkTT

Ett pressmeddelande med en lagvidrig instruktion stod i centrum när riksrätten inleddes mot Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg.

Huvudpersonen själv väntar sig en frikännande dom.

Jag är rustad till tänderna, säger den tidigare Venstrepolitikern.

Annons

Annons

Över 35 förhandlingsdagar är inplanerade i riksrätten mot den tidigare migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre), som står åtalad för en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.

Det är en speciell dag i dag. Det är alltid lite speciellt att vara en bricka i en del av den politiska historien i Danmark, sade Inger Støjberg, som numera är politisk vilde i folketinget, när hon mötte journalister på väg in i rättssalen.

En drygt 750 sidor lång rapport från en stor granskningskommission har slagit fast att instruktionen som gick ut i februari 2016 saknade stöd i lagen och att den bröt mot andra principer samt även Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

"Tänkt på flickorna"

När hon mötte journalister efter den första rättsdagen valde Støjberg – precis som tidigare – att göra sakpolitik om frågan. Hon lyfte särskilt fram en förteckning över de asylpar som blivit separerade – en lista som lades fram som bevis i rätten.

En rad av de här flickorna som kom hit blev gravida innan de var 15 år. När jag ser listan och upplever allt igen, måste jag säga att jag har tänkt på de flickorna många gånger, sade Støjberg till Danmarks Radio.

Påföljden vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse, men Støjberg förväntar sig ett frikännande.

Vi kan ju bara veta vad vi själva kommer att presentera (i rätten), men jag är mycket förhoppningsfull, sade Inger Støjberg, som sedan i februari är politisk vilde i folketinget.
Jag vet vad jag har sagt och vet vad jag har gjort, sade hon.

Annons

Annons

Över 20 par separerades

Instruktionen gick ut i ett pressmeddelande från hennes departement och granskningen av händelseförloppet har visat att Støjberg ska ha blivit varnad för att den var lagvidrig, men man har inte kunnat slå fast att hon gav någon direkt instruktion till tjänstemän på departementet om att de skulle bryta mot lagen.

Åklagarna lade under den första dagen stor vikt vid pressmeddelandet och ställde sig frågorna: Gick det ut en instruktion och var den i strid med förvaltningsrättsliga regler och internationella konventioner? Var Støjberg medveten om att instruktionen var lagvidrig utan att gripa in?

Det är åklagarmyndighetens inställning att det går att svara ja på alla dessa punkter, sade åklagaren Anne Birgitte Gammeljord i rättssalen.

Totalt blev 22 eller 23 par åtskilda och i de flesta fall hade parterna ungefär samma ålder, men det fanns enstaka fall där det var en större åldersskillnad. Den största åldersskillnaden var 16 år. Av de 46 personerna var den yngsta flickan 15 år medan den äldste mannen var 32 år, enligt tidigare rapportering från Ritzau.

Det är 22 eller 23 par av 32 som blev åtskilda. Så det är ju svårt att prata om en undantagsfri instruktion. I annat fall har den inte fullföljts, sade försvarsadvokaten Nicolai Mallet till nyhetsbyrån Ritzau inför rättegångsstarten.

Sjätte riksrätten

Enligt åtalet rör det sig om en tiomånadersperiod under 2016 som instruktionen om att åtskilja par ska ha varit gällande.

Hon instruerade inte tjänstemännen om att skilja alla par åt, men hon pressade på hårt för att så många som möjligt skulle bli åtskilda. Och det är inget fel med det, säger Nicolai Mallet.

Det är sjätte gången i historien som en dansk minister ställs inför rätta och den första gången sedan 1993. De övriga fyra riksrättsåtalen restes under åren 1856–1910.

Totalt är 38 förhandlingsdagar inplanerade i målet mot Inger Støjberg. Dom väntas innan jul.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!