A-
A+

Åtalades för könsstympning av flickor – frias

Göta hovrätt frikänner en man och en kvinna som åtalats för medhjälp till brott mot lagen med förbud mot könsstympning av kvinnor. Arkivbild.
Göta hovrätt frikänner en man och en kvinna som åtalats för medhjälp till brott mot lagen med förbud mot könsstympning av kvinnor. Arkivbild.
BrottTT

Göta hovrätt frikänner den man och kvinna som tidigare dömts för medhjälp till könsstympning av två flickor.

Annons

Annons

Mannen och kvinnan, som är närstående till flickorna, dömdes till villkorlig dom och böter på totalt 200 000 kronor i tingsrätten.

Bakgrunden är att flickorna, som är svenska medborgare och har bott i Sverige, utsattes för könsstympning i ett annat land. Ingreppen uppdagades efter att flickorna i skolan berättat saker som fått personalen att göra en orosanmälan.

Det har dock rått oklarhet kring när ingreppen gjordes. Flickorna själva uppgav inledningsvis att de var mellan sex och åtta år gamla när det skedde, men de har senare ändrat sina uppgifter. Andra uppgifter gjorde gällande att barnen var runt ett år gamla när ingreppen gjordes.

Att flickorna utsatts för någon typ av ingrepp är dock klarlagt, konstaterar hovrätten. Men oklarheterna kring tidsaspekten gör att hovrätten inte anser att bevisningen är tillräckligt stark – och åtalet ogillas därför.

Den åtalade mannen och kvinnan har hela tiden nekat till brott och hävdat att ingreppen har skett på initiativ av den ena partens mamma utan deras inblandning. Eftersom de frikänns från åtalet befrias de även från skyldigheten att betala skadestånd.

En av rättens nämndemän är dock av skiljaktig mening, och anser att mannen och kvinnan även i hovrätten bör dömas för medhjälp till könsstympning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.