A-
A+

Återstarten av Ringhals försenas

Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll. Arkivbild.
Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll. Arkivbild.
EkonomiTT

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 försenas. Först vid midnatt på måndag ska den tas i drift igen.

Annons

Annons

Målet var att reaktorn skulle startas på lördagskvällen, men nu skjuts starten upp till på måndag. Enligt Ringhals har elmarknaden meddelats att starten ska ske först på måndag klockan 23.59.

"Vi har ringat in felkällan men behöver ytterligare tid för att bottna grundorsaken till den", skriver Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags.

Ännu är det inte helt klart varför reaktorn snabbstoppades automatiskt på nytt i torsdags kväll. Automatstoppet är en säkerhetsåtgärd som slår till och stannar reaktorn snabbt om det kommer signaler om avvikelser i styrsystemen.

Systemet är så komplext, enligt Björn Linde, och därför behövs mer tid för att gå igenom vad som utlöser stoppen. Han försäkrar att säkerheten sätts främst.

"Vårt expertteam kommer att lösa det här, men vi ska med säkerhet veta att vi sätter in rätt åtgärder för att vara säkra på att felet inte inträffar igen" skriver Björn Linde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.