A-
A+

Återvändarnas viktiga uppgift: hjälpa talangerna

Malmö FF:s Ola Toivonen jublar efter ett mål förra säsongen. Arkivbild.
Malmö FF:s Ola Toivonen jublar efter ett mål förra säsongen. Arkivbild.
FotbollTT

Marcus Berg och Oscar Wendt är de två senaste i raden av namnkunniga hemvändare i allsvenskan.

De blir viktiga för att hjälpa blivande stjärnor på vägen, menar Ola Toivonen.

Jag vet att jag kan hjälpa unga spelarna som sitter i samma situation som jag var i, säger Malmö FF-stjärnan.

Annons

Annons

Landslagsanfallaren Marcus Berg ska spela i Göteborg efter EM. Arkivbild.
Landslagsanfallaren Marcus Berg ska spela i Göteborg efter EM. Arkivbild.

Toivonen återvände själv till allsvenskan förra säsongen efter elva år utomlands. Också Mikael Lustig (AIK), Pontus Wernbloom och Mattias Bjärsmyr (båda IFK Göteborg) kom hem till svensk fotboll i fjol.

Inför årets premiär är Marcus Berg och Oscar Wendt återvändarna det pratas om.

Båda förstärker hårdsatsande Göteborg i sommar efter långa och framgångsrika proffskarriärer.

Det är jättebra för svensk fotboll, säger Ola Toivonen.
Det är bra att spelare som en gång lyckats i allsvenskan och som sedan haft en fantastisk karriär utomlands kommer hem och hjälper unga spelare. Att man lär de unga om vad som krävs för att lyckas utomlands. Så att man får se vad det verkligen handlar om och vilket jobb det krävs för att det ska hända.

"Kan umgås mer"

Marcus Berg känner Toivonen naturligtvis extra väl. Redan som 14-åringar bildade Toivonen och Berg anfallspar i Värmlands distriktslag. Det fortsatte man sedan att göra i U21-landslaget, en kort tid i PSV Eindhoven och sedan även i A-landslaget.

På ett personligt plan är det superroligt att Marcus och jag är i samma i land igen och vi kan umgås mer med varandra.

En stor del av truppen som gjorde succé vid U21-EM på hemmaplan sommaren 2009 – Sverige blev utslaget efter straffar mot England i semifinalen – spelar numera i allsvenskan igen.

Det var ett fantastiskt roligt lag som vi hade och det var många som stack utomlands och lyckades ha långa karriärer utomlands.

Annons

Annons

Vill lyfta unga spelare

Toivonen framhåller att det är oerhört viktigt att ha rutinerade spelare i en trupp för att lyfta de yngre spelarna.

Jag har alltid haft en bra relation med Malmö sedan jag lämnade. Klubben gav mig mycket som spelare men även som person. Man växte väldigt snabbt som person utanför planen. Den hjälpen jag hade av de äldre spelarna då – med den karriär jag har haft i Europa – vet jag att jag kan hjälpa de unga spelarna som är i samma situation nu som jag var i då. Då vill jag ge tillbaka det, absolut.

Han lyfter själv fram Daniel Andersson (proffs i bland annat Bari och Venezia), Jonatan Johansson (Glasgow Rangers och Charlton) och Anders Andersson (Benfica) som viktiga för honom under tiden i Malmö FF.

Det är väldigt viktigt att ha äldre spelare som har haft ett utlandsäventyr - då lyssnar man som ung spelare ännu mer till de äldre spelarna.

"Kommer bli märkligt"

Denna säsong ska Toivonen vända hem även i en annan bemärkelse. Den 18 juli väntar bortamatch mot hans älskade Degerfors.

Det kommer att bli väldigt märkligt att springa ut på Stora Valla med ett annat lag än Degerfors, men jag är jätteglad för klubben och orten. För människorna där att få uppleva festen med allsvensk fotboll igen. Jag tyckte att det var superkul när jag var en liten pojk och Malmö FF, Stockholmslagen och Blåvitt – när de var i sin storhetstid – kom dit. Nu får grabbar i den åldern uppleva det när Malmö kommer på besök.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!