Att sälja sex var hennes enda alternativ

En kvinna som fått hjälp att ta sig ur prostitution av den ideella organisationen Talita.
En kvinna som fått hjälp att ta sig ur prostitution av den ideella organisationen Talita.
BrottTT

När familjen i hemlandet slängde ut henne hade hon bara ett alternativ: Att åka till Spanien, och sedan till Sverige, för att sälja sex. Hon har bara ett ord för det: "Äckligt".

Annons

Annons

Annons

Annons

I sex år var Maria i klorna på en kvinna, som erbjöd henne att följa med från hemlandet till Spanien för att sälja sex. När pandemin i våras stängde landet åkte de till Sverige, där hon också blev sexuellt utnyttjad.

Men polisen avslöjade bordellverksamheten och Maria – som egentligen heter något annat – vittnade mot torskarna. Hon träffade flera poliser, men en av dem utmärkte sig.

Han visade att han brydde sig. Han förklarade vad Talita är och övertalade mig att lämna mitt gamla liv, säger hon när vi träffas på den ideella organisationens kontor.

Lagföra och lotsa

Den engagerade polisen vill dock inte säga något, utan konstaterar bara att han gjorde sitt jobb. Caroline Westlund, chef för polisens människohandelssektion i Stockholm, tror att Marias känsla av engagemang hänger ihop med att de poliser som jobbar uppsökande är väl insatta i vad människohandel innebär och vet vilka frågor de ska ställa.

Vi har dubbla uppdrag. Vi ska både lagföra de som köper sex och lotsa de som utsatts till rätt hjälp, säger hon och tillägger:
Precis som Talita har spetskompetens för att hjälpa människor som varit i prostitution eller utsatta för människohandel är våra poliser experter på det här området, säger Caroline Westlund.

Talita hamnade i hetluften i maj sedan tv-profilen och företagaren Paolo Roberto greps misstänkt för sexköp i en razzia mot en lägenhetsbordell på Östermalm.

När han gick ut och sade att det var det smutsigaste man kan göra och att han hade gjort det för att döva ett hål inom sig svarade Anna Sander, en av Talitas grundare, att hans reaktion var typisk för sexköpare: De skyller ifrån sig.

Åklagare har utfärdat ett strafföreläggande mot Roberto för ett fall av köp av sexuell tjänst i maj i år. Han har erkänt, och ska betala dagsböter på totalt 15 500 kronor

Annons

Annons

Dåliga erfarenheter

Anna Sander var också kritisk till att medierna valde att fokusera på förövaren i stället för på de exploaterade kvinnorna, som ofta far illa.

Det gjorde Maria, men hon är nu på väg mot ett nytt liv.

För fyra veckor sig kom Ingela från Talita och mötte mig vid tåget, säger Maria som kände sig välkommen men osäker.
Jag var rädd, eftersom jag hade varit i kontakt med socialtjänsten i Spanien tidigare. Det kändes som de inte ville ge mig någon frihet, men här har jag full frihet. Jag känner mig hemma, säger hon och tillägger:
Här är jag inte ensam.

Numera kan hon också sova, utan att vakna kallsvettig av mardrömmar.

Förut tog jag sömnpiller för att kunna sova. Så var det i flera år. Nu längtar jag till min säng när jag blir trött.

Tog hälften

Under åren som hon arbetade för kvinnan i Spanien, och i Sverige, kände hon ingen gemenskap trots att även andra tjejer bodde i samma lägenhet.

Vi var konkurrenter och blev aldrig vänner. Det blir man inte när man inte kan lita på varandra, säger hon.

I praktiken innebar det att Maria stannade i sitt rum, där hon tog emot sexköpare dygnet runt, och gav "bordellmamman" hälften av pengarna.

När jag frågar hur det var att sälja sex växlar Maria från att uttrycka sig omsorgsfullt och försiktigt till att bli irriterad och höja rösten.

Äckligt! Det var äckligt. De flesta (torskarna) var gifta och hade barn. De kanske hade för mycket pengar. Jag har förlorat tron på män, säger hon.

Samtidigt understryker Maria att många som prostituerar sig påstår att de känner stolthet, men hon vet att man stänger av alla känslor i prostitutionen och efteråt kommer allting ikapp känslomässigt.

Nu njuter hon av att bo tillsammans med tjejer som delar hennes erfarenheter, att umgås, laga mat, planera framtiden och lära sig mer om hur hon ska tackla de traumatiska upplevelser som hon haft.

Internationell advokat

Jag har förstått att ju mer jag pratar om det desto bättre är det. Jag har de här erfarenheterna och det är inget jag är blyg över. Men jag vet värdet av livet nu, säger hon.

Om några år hoppas hon ha börjat studera, arbeta eller bådadera. Hennes dröm är att bli advokat inriktad på internationell rätt, samtidigt har hon redan kompetens på flera områden som hon hoppas få nytta av i en framtida karriär. Hon talar fem språk och har flygvärdinneutbildning.

Jag fick problem med mina spanska identitetshandlingar därför kunde jag inte jobba som flygvärdinna, men hoppas få göra det.

Ännu är hon bara i början på sin väg till ett nytt liv, men hon trivs där hon är. Hon ser fram emot den spa-dag som kvinnorna på det skyddade boendet planerar och hon älskar att plocka äpplen.

En av tjejerna gör så goda sötsaker av äpplena, säger hon och ler.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons