A-
A+

Åtta dog i utbrott på lungavdelning

Skaraborgs sjukhus i Skövde har upprättat en lex Maria-anmälan efter ett covidutbrott på en lungavdelning i januari där åtta patienter avled. Arkivbild.
Skaraborgs sjukhus i Skövde har upprättat en lex Maria-anmälan efter ett covidutbrott på en lungavdelning i januari där åtta patienter avled. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Åtta patienter smittades och avled när coronaviruset kom in på en lungavdelning på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Sjukhuset har anmält sig självt enligt lex Maria.

Annons

Annons

Under ett utbrott som pågick i 19 dagar i januari smittades totalt 18 patienter och 43 personer i vårdpersonalen, rapporterar lokala medier. Åtta patienter avled inom en månad efter att de insjuknat i covid-19. Dessutom följde smittan med en av de anställda hem, varpå en av dennes anhöriga senare avled.

Flera i sjukhuspersonalen har fortfarande restsymptom av sjukdomen och vissa är ännu deltidssjukskrivna, rapporterar Skaraborgs Läns Tidning.

Avdelningen var nyöppnad och inför invigningen hade planeringen varit bristfällig, enligt sjukhusets redogörelse i anmälan. Dessutom följdes inte hygienrutiner och klädregler helt och hållet.

En annan anledning som hålls fram till varför smittan kunde spridas så snabbt just där är att symptomen var särskilt svåra att upptäcka hos de redan lungsjuka patienterna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kommer att bedöma om sjukhuset har utrett saken tillräckligt och agerat för att något liknande inte ska kunna ske igen.

Skaraborgs sjukhus ber att få återkomma med en kommentar längre fram, rapporterar P4 Skaraborg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!