Åtta personer åtalas för förfalskade sedlar

Åtta personer åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grov penningförfalskning och sjutton fall av bedrägerier och försök till bedrägeri. Arkivbild.
Åtta personer åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grov penningförfalskning och sjutton fall av bedrägerier och försök till bedrägeri. Arkivbild.
BrottTT

Åtta personer åtalas vid Uddevalla tingsrätt för grov penningförfalskning och sjutton fall av bedrägerier och försök till bedrägeri.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Sju av de åtalade är misstänkta för att ha varit delaktiga i att tillverka falska femhundralappar som de sedan använt för att handla och växla in mot riktiga kontanter. Den åttonde personen åtalas endast för att ha varit med vid ett köp och är därför inte häktad.

Det var i juli som misstankar väcktes mot två personer som betalat med falska femhundrasedlar på en bensinmack i Tanumshede i Bohuslän. En person kunde gripas i Grebbestad och sedan ytterligare sex personer i en lägenhet i Munkedal.

Polisen gjorde en husrannsakan och kunde göra avgörande fynd. Bland annat hittades 165 000 kronor i falska sedlar.

"I lägenheten påträffades föremål som ger stöd för att de misstänkta har förfalskat pengar där. Och en skrivare för att trycka de falska sedlarna påträffades i en angränsande lägenhet", säger assistentåklagare Malin Bogren som lett förundersökningen i ett pressmeddelande.

Åtalet omfattar även försök, alternativt förberedelse till penningförfalskning, grovt brott, och förberedelse till grovt bedrägeri. Även de enstaka bedrägerierna har haft betydelse för att visa systematiken i brottet.

Enligt åklagaren är tillvägagångssättet organiserat och systematiskt. Bedrägerierna har främst skett på Västkusten, men sedlar som kunnat knytas till ärendet har påträffats även i andra delar av landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons