A-
A+

Attendos vd backar om bonus

Vårdföretaget Attendo har redovisat delårssiffror. Arkivbild.
Vårdföretaget Attendo har redovisat delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

Efter massiv kritik för ledningens miljonbonusar under 2020 väljer Attendos vd Martin Tivéus nu att skänka sin del av kakan till bolagets utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter att ha avböjt frågan under morgonens presskonferens om delårsresultatet ger Martin Tivéus beskedet om att han lämnar tillbaka bonusen han fått för fjolåret.

Jag har funderat på det här en tid och jag är inte okänslig i den debatt som pågår, säger Martin Tivéus, till TT.

Till stipendium

Det är mot bakgrund av senaste tidens skriverier han kommit fram till att skänka sin ersättning till Attendos utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal, som anställda kan söka exempelvis för vidareutbildning.

Han säger också att han borde ha avböjt att ta emot bonusen redan från början.

Jag förstår att det sticker i ögonen, speciellt under det här året med pandemin, och att många som slitit hårt inte fått detta. Nu går de pengarna till våra medarbetare, säger Martin Tivéus.

Totalt uppgick vd och koncernledningens bonus till 4,8 miljoner för 2020, en ökning med 98 procent jämfört med året före. Det samtidigt som bolaget tagit emot över 130 miljoner kronor i stöd från staten.

Det här är mitt personliga beslut som jag gör mot bakgrund av att jag som koncernchef i den här debatten blir en symbol för girighet, och det är jag inte.

Annons

Annons

Exceptionellt år

För Martin Tivéus del handlar det om totalt 1,9 miljoner kronor före skatt, efter skatt 822 000 kronor, som han nu betalar in till koncernens utvecklingsstipendium.

Hur han kommer att göra med en eventuell bonus i år vill han dock inte svara på.

Det är för tidigt. Coronasituationen under förra året var exceptionell.

Attendo presenterade sin rapport för första kvartalet under torsdagen. Bolagets omsättning ökade med en procent under första kvartalet medan man noterar en förlust före skatt på tio miljoner kronor jämfört med en vinst på fyra miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Den andra vågen av coronapandemin har påverkat negativt. Martin Tivéus förklarar på en presskonferens att efterfrågan för både särskilt boende och hemtjänst påverkas negativt. Nedgången är åtta procent i antalet beviljade biståndsbeslut under pandemiåret.

Minskad beläggning

Sedan pandemin inleddes har beläggningen på företagens äldreboenden i egen regi minskat med cirka tio procentenheter. Under första kvartalet i år var den 77 procent, mot 87 procent under motsvarande kvartal 2020.

Coronapandemin har påverkat, men det är osäkert hur mycket, säger han.

Det har varit många som bott på äldreboenden som avlidit med corona under pandemin. Hur många de är på Attendos boenden, och hur stor påverkan dödsfallen haft för beläggningen nu kan företaget dock inte säga.

Vi driver äldreboenden som är det sista hemmet för människor, och att människor dör där är normalt. Men vi har inte ansvaret att ta reda på varför de dör, det är sjukvården som gör. Men vi har sett högre antal döda under pandemin. Det är en indikation, säger Fredrik Lagercrantz, finanschef på Attendo på presskonferensen.

Den senaste tiden har flera anställda hos Attendo vittnat om att de tystats eller utsatts för vad de kallar repressalier efter att ha slagit larm om missförhållanden i äldrevården.

Martin Tivéus berörde detta både i själva rapporten och på presskonferensen, där han fick flera frågor om vittnesmålen från anställda.

En enda rapport, det är en för mycket. Det är oacceptabelt, det är min åsikt, säger han.

Han berättar att företaget nu inlett ett omfattande arbete med att utbilda personal och chefer om rätten att påtala brister.

Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att rätta till detta.

Styrelsens motivering till bonusarna var att Attendos personal, enligt företagets mätningar, blivit mer nöjda under fjolåret.

Nöjd personal

Marin Tivéus hävdar att mätningarna visar på att personalen fått det bättre i Attendo.

Anställda är mer nöjda. Nöjdheten har gått upp och personalomsättningen har gått ned.

Frågan är dock hur stor påverkan skandalen med vittnesmålen och bonusfrågan får för Attendo framöver.

Det är en omöjlig fråga att svara på, säger Martin Tivéus.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss