A-
A+

Auktionshus hoppas lösa kontrovers kring Mandela

Nelson Mandela och Bill Clinton besöker den cell där Mandela satt inspärrad på Robben Island i Kapstaden 1998.
Nelson Mandela och Bill Clinton besöker den cell där Mandela satt inspärrad på Robben Island i Kapstaden 1998.
SydafrikaTT

Auktionshuset som vill sälja en nyckel som gick till Nelson Mandelas cell på Robben Island hoppas kunna lugna de upprörda känslorna som planerna lett till i Sydafrika.

Annons

Annons

Ilskan har bubblat i Sydafrika sedan det framkommit att det amerikanska auktionshuset Guernsey’s i planerar sälja en nyckel till fängelsecellen där Nelson Mandela avtjänade sitt straff på Robben Island.

Nu hoppas auktionshuset att man har funnit en lösning på kontroversen. Enligt ett pressmeddelande har en anonym person sagt sig vara villig att köpa nyckeln, erbjudit sig att ge ett bidrag till Nelson Mandelas minnesträdgård i Eastern Cape i Sydafrika och dessutom återlämna nyckeln till landet.

Arlan Ettinger, ordförande för Guernsey's, säger i pressmeddelandet att han är i kontakt med sydafrikanska myndigheter för att utforska olika alternativ.

Vi gör vårt bästa för att få detta löst på ett tillfredsställande sätt. Det är lite för tidigt att säga om nyckeln kommer att vara med i auktionen eller om någon lägger ett bud före auktionen, säger han till Page Six.

Nyckeln är tänkt att säljas med en mängd andra Mandela-relaterade föremål vid en auktion den 28 januari.

Enligt auktionshuset är det fängelsevakten Christo Brand, en av de som jobbade på fängelset under Mandelas 18 år långa strafftid på ön och senare blev vän med honom, som säljer nyckeln.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.