Auschwitz-museichef i protest mot hädelsedom

Chefen för Auschwitz minnesmuseum har erbjudit sig att tillsammans med andra frivilliga sitta av pojkens fängelsestraff. Arkivbild.
Chefen för Auschwitz minnesmuseum har erbjudit sig att tillsammans med andra frivilliga sitta av pojkens fängelsestraff. Arkivbild.
NigeriaTT-Reuters

I ett brev till Nigerias president erbjuder sig chefen för det polska Auschwitz-museet att sitta av en del av fängelsestraffet för en 13-årig pojke som dömts för hädelse.

Jag kan inte vara likgiltig inför den här domen, som är en skam för mänskligheten, skriver Piotr Cywinski i sitt offentliga brev.

Annons

Annons

Chefen för Polens Auschwitzmuseum, Piotr Cywinski, har skrivit till Nigerias president för att be honom benåda Omar Farouq, en 13-årig pojke som dömts till fängelse i Nigeria. Pojken anklagas för hädelse, och dömdes till tio års fängelse av en sharia-domstol i delstaten Kano i norra Nigeria i augusti.

Om en benådan inte är möjlig, skriver Cywinski att han och 119 andra frivilliga är beredda att ta pojkens fängelsestraff och sitta av en månad var i ett nigerianskt fängelse.

I brevet, som publicerats på museets Twitter-konto, skriver Cywinski att han som chef för en minnesplats "där barn fängslades och mördades inte kan vara likgiltig inför den här domen, som är en skam för mänskligheten".

Talespersoner för Nigerias president avstod från att kommentera brevet under lördagen. Presidenten har heller inte kommenterat domen, som fördömdes av människorättsorganisationer. FN:s barnfond Unicef har sagt att domen är "felaktig" och bryter mot de internationella överenskommelser Nigeria undertecknat.

En rådgivare till guvernören i Kano säger att han har sett brevet i sociala medier, men att delstatsregeringen står fast vid domen. Presidenten har alltjämt möjligheten att benåda pojken.

Nigeria är delat i två ungefär lika stora grupper, den muslimska norra delen av landet, och den kristna södra delen. Av Nigerias 36 delstater tillämpar 12 sharialagstiftning.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons