A-
A+

Australien evakuerar afghanska idrottare

Tidigare fotbollsspelaren Craig Foster var inblandad i evakueringen. Arkivbild.
Tidigare fotbollsspelaren Craig Foster var inblandad i evakueringen. Arkivbild.
IdrottTT-Reuters

Australien har evakuerat fler än 50 kvinnliga afghanska idrottare och deras närstående från Kabul, rapporterar den australiska tv-kanalen ABC.

Både den tidigare OS-simmaren Nikki Dryden och forne landslagskaptenen i fotboll Craig Foster har varit inblandade i aktionen.

Annons

Annons

Sedan talibanerna tog kontrollen i Afghanistan har Australien arbetat med att evakuera de anställda vid ambassaden i huvudstaden Kabul.

Omkring 1 000 personer har kunnat flygas till Australien hittills, och bland dem finns cirka 50 kvinnliga afghanska idrottare med sina närstående.

Detta sedan deras situation i Afghanistan engagerat sportpersonligheter i Australien och internationellt. Nikki Dryden, som simmade för Kanada i OS både 1992 och 1996, arbetade med en australisk flyktingadvokat för att genomföra visumansökningar för de aktiva idrottarna, varav några uppges vara afghanska paralympier.

Fifpro bekräftar

Dessutom satte den tidigare fotbollsspelaren Craig Foster press på utrikesministern Marise Payne och sportministern Richard Colbeck för att undvika en utdragen visumprocess.

Snart därefter fick idrottarna sina visumansökningar godkända och kunde ta sig till flygplatsen i Kabul för att kliva på ett evakueringsplan ut från Afghanistan, rapporterar ABC.

Det internationella spelarfacket för fotbollsspelare Fifpro, som också varit involverade, bekräftar evakueringen och tackar bland andra Dryden och Foster för deras "outtröttliga arbete dygnet runt". De tackar även Australiens regering.

Annons

Annons

"Komplex process"

"Det har varit en otroligt komplex process för alla involverade att säkra den här evakueringen. Våra tankar går ut till alla andra som fortfarande är fast i landet mot deras vilja.", säger Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann i ett uttalande.

Den tidigare lagkaptenen för Afghanistans damlandslag i fotboll Khalida Popal ser det som en viktig seger. Hon flydde själv landet 2016 och bor numera i Danmark.

"De kvinnliga fotbollsspelarna har varit modiga och starka i en krissituation och vi hoppas att de kommer att få ett bättre liv utanför Afghanistan. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Damfotbollen är en familj och vi måste se till att alla är trygga.", säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!