A-
A+

Australien ger årlig ursäkt till urbefolkning

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
AustralienTT

Australiens premiärminister Scott Morrison uppmärksammade på måndagen årsdagen för att be landets urinvånare om ursäkt.

Annons

Annons

Den 13 februari 2008 blev dåvarande premiärminister Kevid Rudd den förste att be de så kallade stulna generationerna om ursäkt å regeringens vägar.

Morrison sade under en sittning i parlamentet man måste fortsätta att uppmärksamma att exempelvis över 100 000 aboriginska barn separerades från sina familjer, och att man har åsamkat smärta och sorg för flera generationer.

Det är 13 år sedan Kevin Rudd, premiärministern, gav en ursäkt å nationens vägnar just här. Det är inget speciellt med den siffran. Under de 65 000 år som man har bebott denna kontinent är det som ett hjärtslag, sade Morrison i parlamentet.

Tillsatt inhemska ledare

Tidigare år har regeringen uppmärksammat dagen genom att offentliggöra en årlig sammanfattning av det program som syftar till att förbättra levnadsvillkoren för urbefolkningen, kallad "Closing the gap".

Men då man inte har kunnat uppfylla målen i programmet, som att öka livslängden eller förbättra utbildning och hälsa i de här grupperna, reviderade regeringen förra året programmet och tillsatte ledare ur ursprungsbefolkningen som ansvariga. Dessa ändringar försenade arbetet och årets resultat presenteras i stället i juli, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Lägre medellivslängd

Av Australiens över 25 miljoner invånare tillhör nära 800 000 ursprungsbefolkningen.

Ursprungsbefolkningens förväntade livslängd är runt åtta år lägre än det nationella genomsnittet, och aboriginer döms till fängelse i betydligt större omfattning än andra australier.

Sedan 1998 uppmärksammas även "National sorry day" den 26 maj för att belysa de oförrätter som ursprungsbefolkningen fått lida under och efter kolonisationen av kontinenten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss