Australien: "Problem" med snabba vaccineringar

Shoppare iförda ansiktsmasker i ett köpcenter i Sydney häromdagen.
Shoppare iförda ansiktsmasker i ett köpcenter i Sydney häromdagen.
AustralienTT-AFP

Storbritannien tar "onödiga risker" med sitt snabba vaccinationsprogram mot covid-19. Det signalerar Australiens premiärminister Scott Morrison, som säger att eftersom hans land inte är i samma akuta läge är brådskan inte så stor där.

Annons

Annons

Annons

Annons

Australien är inte i en nödsituation, som Storbritannien. Så vi behöver inte ta genvägar. Vi behöver inte ta onödiga risker, säger högerledaren till radiostationen 3AW.

Morrison poängterar att de klartecken för nya vaccin som givits i Storbritannien är i form av nödgodkännanden, och hävdar att "de har haft en hel del problem".

Vi lär oss mycket av en del av de frågor som dyker upp, särskilt förvirringen om doser, distributionen och hur vaccinen ges, säger han.

Även tidigare har Australiens regering signalerat att man vill avvakta de rön som massvaccineringar i bland annat Europa och USA ger innan preparaten börjar användas i Australien.

Australien har haft i stort sett stängda gränser sedan i mars förra året, och lyckats hålla nere smittan jämfört med många andra delar av världen. Antalet covid-dödsfall per miljon invånare är 36. Motsvarande siffror i Storbritannien och Sverige är cirka 1 120 respektive 850.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons