A-
A+

Australiskt extremväder värsta på 50 år

En bil kör i ett översvämmat Port Stephens, 20 mil norr om Sydney.
En bil kör i ett översvämmat Port Stephens, 20 mil norr om Sydney.
AustralienTT

Tusentals människor i Sydneys ytterkanter har beordrats att evakuera då extremvädret fortsätter i den australiska delstaten New South Wales. I vissa områden på östkusten är regnet och översvämningarna de värsta på ett halvt sekel.

Annons

Annons

Delar av den australiska östkusten upplever det värsta regnovädret på 50 år, säger delstatspremiärministern Gladys Berejiklian, enligt ABC News.

I går hoppades vi på att det skulle bli det värsta på 20 år, nu ser det mer ut att bli det värsta på 50 år, säger hon under en presskonferens.

I lördags sade Berejiklian att det hårda vädret troligtvis kommer att fortsätta fram till slutet av nästa vecka och det sannolikt kommer att ta flera veckor att röja upp efter förödelsen när ovädret väl har lagt sig.

Rekordnivåer

Delar av de norra delarna (av New South Wales) har redan fått rekordnivåer av regn och mer är på gång, säger Agata Imielska från vädermyndigheten BOM på en presskonferens.

Det har ännu inte rapporterats om att några människor har förolyckats i extremvädrets spår, men David Elliott, minister med ansvar för katastrofhjälp, säger att "statistiskt sett närmar vi oss det oundvikliga dödsoffret".

Annons

Annons

"Ta inga risker"

Delstatens myndighet med ansvar för krisberedskap och räddningstjänst (SES) varnar människor som bor i områden som riskerar att översvämmas för att vänta för länge med att evakuera, men även för att ge sig ut på översvämmade vägar.

Man vet inte vad som finns under ytan. Det är inte värt risken att chansa. Det behövs inte mycket vatten för att ett fordon ska svepas med, säger Dean Storey från SES.
Vi uppmanar alla att ta det säkra före det osäkra och inte vänta för länge med att evakuera. Det här är potentiellt livshotande oväder.

SES uppskattar att några hundra bostadshus har skadats hittills. Sedan regnet började falla i torsdags har räddningstjänsten fått omkring 6 000 samtal, varav närmare 700 var från människor i behov av hjälp för att komma undan översvämningarna.

Grannhjälp

Granndelstaterna South Australia, Victoria och Queensland har skickat katastrofhjälp till New South Wales.

Skyfallen står i stark kontrast till de senaste årens torka och de omfattande skogsbränder som härjade 2019–2020 då nära sju procent av delstaten New South Wales brandhärjades, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!