A-
A+

Avancerade vapensystem till Ukraina inom kort

Regeringen beslutar inom kort om avancerade vapensystem till Ukraina. Arkivbild
Regeringen beslutar inom kort om avancerade vapensystem till Ukraina. Arkivbild
UkrainaTT

Regeringen kommer "inom kort" att besluta om överföring av avancerade vapensystem till Ukraina.

Det säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Annons

Annons

Vår avsikt är att återkomma så fort som möjligt med ett ytterligare stöd till Ukraina, både politiskt, ekonomiskt och militärt, inklusive överföring av mer avancerade vapensystem, säger Pål Jonson efter EU-nämndens sammanträde på fredagen.
Vi har fått ett mycket omfattande underlag av Försvarsmakten som berör utbildning, förändring av försvarsmateriel och det skapar också en förutsättning för att vidga vårt stöd kopplat till träning. Vi kommer återkomma inom kort med besked om detta, men det är brådskande och det är angeläget naturligtvis att vi kan stötta Ukraina, säger han.

Det är inte självklart att regeringen kan vara helt öppen med vad exakt det blir för utrustning.

Vi måste naturligtvis alltid beakta inte minst operationssekretess. Vi kan inte alltid vara fullt ut transparenta men det är ju av omsorg för att det kan finnas risker kopplade till överföring, säger Jonson.

Högst upp på Ukrainas önskelista ligger artillerisystemet Archer.

Sverige deltar i utbildning av ukrainsk militär i Storbritannien, och regeringen tittar på möjligheten att förlänga insatsen efter årsskiftet men även att bidra till EU:s träningsmission.

Vi har beslutat att vi kommer att skicka en till två stabsofficerare till något som heter MPPC som kommer att leda den här EU-insatsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.