A-
A+

Även hovrätten dömer 20-åring för Notvikenmord

Hovrätten för övre Norrland har nu prövat målet om mordet i Notviken, Luleå. Arkivbild.
Hovrätten för övre Norrland har nu prövat målet om mordet i Notviken, Luleå. Arkivbild.
BrottTT

En ung kvinna sköts till döds vid en badstrand i Luleå förra året. Nu döms en 20-årig man även i hovrätten till 14 års fängelse för mordet, medan två män som tidigare fällts nu frias för medhjälp till brottet.

Annons

Annons

Polis larmades till badplatsen i området Notviken den 30 juli förra sommaren efter det att höga smällar som lät som skott hade hörts. Väl på plats hittades en 25-årig kvinna död, skjuten med tio skott varav flera i huvudet.

Nu döms en 20-årig man – precis som tidigare i tingsrätten – till 14 års fängelse för mord, av hovrätten för övre Norrland. Den samlade bevisningen mot honom är mycket stark, bedömer hovrätten. Han har bland annat pekats ut som skytten av ett vittne som i dag lever på skyddad ort.

Bråk om bildelar

Bakgrunden till mordet var ett bråk om en bil eller några fälgar, har utredningen visat. Dessa ska ha försvunnit och det hade kvinnan fått skulden för. Den aktuella kvällen hade flera personer samlats vid badstranden för att reda ut vad som hänt. Enligt åklagaren utspelade sig där ett rättegångsliknande scenario, som slutade med att kvinnan sköts till döds.

I tingsrätten dömdes en 19-årig och en 34-åring för medhjälp till mordet, men dessa två frias nu av hovrätten.

Annons

Annons

Sänkt straff

"Hovrätten har inte ansett att åklagaren bevisat att dessa båda personer haft insikt i vad som skulle ske i Notviken. Även om de hjälpt gärningsmannen på olika sätt krävs det att åklagaren bevisat uppsåt till att mordet skulle ske för att de ska dömas", säger hovrättsrådet Jonas Brodin i ett pressmeddelande.

En 33-åring som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för skyddande av brottsling får sänkt straff, fängelse i ett år och sex månader. Han har bränt upp en bil som användes vid mordet, däremot anser hovrätten det inte bevisat att han hjälpte gärningsmannen att fly från brottsplatsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.