A-
A+

Avgående vaccinsamordnare kritiserar FHM

Avgående vaccinssamordnare Richard Bergström ifrågasätter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Arkivbild.
Avgående vaccinssamordnare Richard Bergström ifrågasätter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccin mot covid-19 är otydliga. Det anser den avgående vaccinsamordnaren Richard Bergström, rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Annons

Just nu pågår höstvaccineringen mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som är 65 år eller äldre, och personer i riskgrupp, att ta en påfyllnadsdos. Däremot finns inte längre någon uttalad rekommendation för friska under 65.

Richard Bergström ifrågasätter myndighetens linje – som han tror kan förklara den avtagande vaccinationsviljan.

Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla. Man säger att vaccinationsviljan är så låg, men det är klart att den är låg om man inte rekommenderar människor att vaccinera sig, säger han till Sveriges Radio.

Över 85 procent av befolkningen över tolv år har vaccinerats med två sprutor. En tredje dos har rekommenderats till alla vuxna, varav omkring 67 procent har följt rekommendationen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för allvarlig sjukdom mycket lägre hos unga, vars immunförsvar är bättre.

Personer som närmar sig 65 eller ligger nära en riskfaktor kan dock ta sprutan om de vill. Detta, anser Bergström, skapar osäkerhet.

Vi har så otroligt bra data nu på effekt och säkerhet på de här vaccinen, så jag tycker inte att man ska känna någon tvekan överhuvudtaget.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.