A-
A+

Avgörandet närmar sig för Theranos grundare

Elizabeth Holmes i samband med en av rättegångsdagarna före julhelgen. Arkivbild.
Elizabeth Holmes i samband med en av rättegångsdagarna före julhelgen. Arkivbild.
USATT

Avgörandets stund närmar sig för Elisabeth Holmes. En gång var hon hyllad företagsledare i Silicon Valley, nu riskerar hon 20 års fängelse.

En av USA:s mest uppmärksammade rättegångar under 2021 är på väg att avslutas.

Annons

Annons

Vid fyra tillfällen har juryn vid domstolen i San Jose, Kalifornien, sammanträtt, tisdag sen eftermiddag svensk tid är det dags igen.

I fokus står 37-åriga Elisabeth Holmes, en gång hyllad visionär som för bara ett par år sedan utsågs till en av världens mest inflytelserika personer av tidskriften Time.

Nu står hon i stället åtalad på elva olika punkter bland annat bedrägeri och försök till bedrägeri och amerikanska medier som hårdbevakat rättegången har spekulerat kring inte bara ett långt fängelsestraff utan flera miljoner i bötesbelopp.

Uppgång och fall

Det stora intresset för rättegången, som pågått i fyra månader, hänger ihop med att det är en klassisk historia om uppgång och fall. 19 år gammal lämnade Elisabeth Holmes ansedda Stanford University för att fokusera på sitt företag Theranos. Hon lyckades få investerare att plocka in över en miljard dollar, nästan tio miljarder svenska kronor, i Theranos.

Affärsidén var spektakulär – med blott en droppe blod skulle vården kunna göra hundratals tester och få provsvar inom bara några timmar genom en testapparat i form av vad som kan beskrivas som ett minilaboratorium, utvecklat av Theranos.

Allt såg ut som en framgångssaga likt många andra i Silicon Valley tills finanstidningen Wall Street Journal började undersöka företaget och dess affärsidé, som visade sig vara inget annat än ett luftslott där provtagningarna var felaktiga. Flera patienter har efteråt berättat hur de diagnosticerats med olika sjukdomar som i själva verket de inte led av.

Avslöjandena ledde till att Theranos likviderats och att Holmes åtalats tillsammans med sin före detta pojkvän Ramesh Balwani.

Annons

Annons

Psykisk misshandel

Rättegången har också blivit en strid av beskyllningar mellan de båda där Holmes hävdat att Ramesh Balwani både fysiskt och psykiskt misshandlat henne, kontrollerat vad hon åt, minutiöst styrt hennes liv och tvingat bort henne från sin familj.

I samband med den senaste rättegångsdagen ska juryn fått lyssna till inspelade samtal mellan Elisabeth Holmes och investerare där hon ska ljugit om företagets samarbete med såväl försvarsmakten som apoteksföretag, skriver New York Times.

Holmes försvarsadvokater har å andra sidan målat upp en bild om en framgångsrik entreprenör, fast övertygad om sin affärsidé men som lurades av sin omgivning, bland annat den före detta pojkvännen.

Vilken linje som juryn nu går på bedöms avgöras inom kort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.