A-
A+

Avlade på förbjuden katt – par åtalas

En sex månader gammal Scottish fold-katt fångad på bild i New York 2005. Arkivbild.
En sex månader gammal Scottish fold-katt fångad på bild i New York 2005. Arkivbild.
BrottTT

Ett par i Malmö åtalas för brott mot djurskyddslagen efter att ha fött upp kullar med kattrasen Scottish Fold, rapporterar Sydsvenskan. Katten har genetiska åkommor och avel är därför förbjuden.

De åtalade, en kvinna i 50-årsåldern och en man i 60-årsåldern, anklagas för att ha parat sina respektive katter – båda med Scottish fold-genen – flera gånger och sedan ha sålt flera av katterna på internet.

Döms paret riskerar de som minst böter, som mest fängelse i två år.

Scottish fold är en ung ras. All avel kan spåras tillbaka till en bondkatt som hittades 1961, med de för rasen karaktäristiska framåtlutade öronen.

Men det är inte bara de lite märkligt gulliga öronen som är utmärkande, det är också de genetiska följderna: onaturlig broskbildning, ledproblem och smärta enligt Sydsvenskan. Därför är det förbjudet att avla rasen.

I det här fallet är rasen egentligen en sjukdom, de böjda öronen är en defekt. Problemet är inte öronen i sig, utan att varje individ som har defekten förr eller senare får problem med leder, får ont och svårt att att röra sig, säger länsveterinär Leif Felton till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.