Avloppsvatten visar ökade virusmängder

Coronaviruset tycks spridas med ny fart i Stockholmsregionen. Arkivbild.
Coronaviruset tycks spridas med ny fart i Stockholmsregionen. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Spridningen av coronaviruset ökar snabbt i Stockholmsregionen och kan vara på väg tillbaka till vårens nivåer, att döma av virusmängderna i avloppsvattnet.

Annons

Annons

Forskare vid KTH i Stockholm har sedan i våras analyserat förekomsten av coronasmitta i avloppsvattnet. I ett pressmeddelande säger Cecilia Williams, KTH-professor på SciLifeLab att ökningarna i slutet av september gör att nivåerna nu påminner om de som var i maj.

"Vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats", säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare i pressmeddelandet.

KTH poängterar att fler personer genomgick testning för misstänkt smitta under augusti och september än under våren och den första delen av sommaren, men att det förklarar inte nivåerna som ses i avloppsvattnet nu.

"Min tolkning är att den här senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhället. Det blir intressant att se på resultaten nästa vecka om trenden fortsätter, och antalet fall av covid-19 fortsätter att öka", säger Cecilia Williams i pressmeddelandet.

Cetecioglu Gurol säger i pressmeddelandet att vattenprover kan vara ett alternativ till individuell testning för att få en bra bild över smittläget i samhället.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons