A-
A+

Avslöjade mordplaner: "Finns ett hämndmotiv"

15 män åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkta för bland annat förberedelse till mord. Arkivbild.
15 män åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkta för bland annat förberedelse till mord. Arkivbild.
BrottTT

En stor grupp av män åtalas för långt gångna mordplaner på andra kriminella i Malmö.

En koppling finns till bland annat det uppmärksammade mordet på en 31-årig småbarnsmamma sommaren 2019.

Vi ser att det finns ett hämndmotiv, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

Annons

Annons

Över tio åtalspunkter med rubriceringar som förberedelse till mord, stämpling till mord och mordförsök ingår i stämningsansökningarna mot 15 åtalade män.

I de omfattande åtalen framgår det att mordplanerna mot rivaliserande kriminella var långt gångna.

Vi tycker att vi kan hitta en bakgrund till tidigare våldshändelser, som har inträffat under 2018 och 2019 i framför allt Malmö. Det är då bland annat anhöriga till personer på de tilltalades sida som har blivit utsatta, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

Allians av kriminella

Två av våldshändelserna är dödsskjutningen av tre män på ett internetkafé sommaren 2018 och mordet på en 31-årig småbarnsmamma i Malmöstadsdelen Ribersborg i augusti 2019, uppger Helena Ljunggren.

Vi ser att det finns ett hämndmotiv. Det är en anledning, men det utesluter inte att det kan finnas andra alternativ också, säger Ljunggren och nämner narkotikahandel som exempel på ett kompletterande motiv.

Åklagarsidan bedömer att det rör sig om två olika nätverk som legat i konflikt med varandra sedan åtminstone 2018.

Jag ska inte kalla det för fasta grupperingar. Om vi tittar på sidan av tilltalade är det personer som känner varandra, men det är inte så att de är del av ett särskilt gäng. Vi uppfattar dem närmast som en form av nätverk eller allians som har haft samma fientliga inställning till personer på målsägandesidan, säger Helena Ljunggren.

Två män åtalas exempelvis för stämpling till mord på sex män. Under tidsperioden augusti 2019–juni 2020 ska männen bland annat ha diskuterat hur mycket man ska betala potentiella mördare.

Annons

Annons

Nämner tidigare händelser

En del av bevisningen är de misstänkas kommunikation på den krypterade tjänsten Encrochat, som fransk polis hackade våren 2020.

I Encrochat-konversationerna omnämns ett flertal av de här tidigare händelserna. Det är av den anledningen också som vi har gjort en bedömning att man kan hitta en bakgrund till detta, säger Helena Ljunggren.
Vi har kunnat lägga ett pussel i efterhand och kunnat relatera till verkliga händelser som har inträffat, säger hon vidare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.