A-
A+

Avslöjar läckta kontraktskraven på LIV-spelarna

Det ställs en hel del krav på Henrik Stenson och hans kollegor på LIV-touren. Arkivbild.
Det ställs en hel del krav på Henrik Stenson och hans kollegor på LIV-touren. Arkivbild.
GolfTT

Golfstjärnorna som gått över till nya LIV-touren må belönas rikligt med saudiska oljepengar.

Men det är inte kravlöst.

Läckta dokument avslöjar att spelarna måste försöka rekrytera nya förmågor, inte får intervjuas fritt och måste bära tourens logotyp vid tävlingar.

Annons

Annons

LIV-touren, finansierad av den saudiska staten, har lockat över mängder av stjärnor, och fler tros det bli. Bland namnen som sticker ut märks Dustin Johnson, Henrik Stenson, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau och Phil Mickelson.

Den sistnämnde sägs ha fått runt 2 miljarder kronor för besväret. Helt förbehållslöst är det emellertid inte. En hel del krav ställs från saudiskt håll.

Wall Street Journal har kommit över kontraktskraven på spelarna, rapporterar Daily Mail. Bland annat måste de försöka rekrytera nya spelare till touren och begära tillstånd innan de gör exklusiva intervjuer.

Extra bonus vid majorseger

Tidningen noterar dock att dokumentet som lästs är ett kontraktsförslag och att det är oklart huruvida dessa klausuler finns i allas kontrakt eller om de kan förhandlas.

Ett ytterligare krav är att spelarna måste bära LIV-tourens logotyp under samtliga golfturneringar över hela världen – och därmed visa upp och marknadsföra touren även under majors.

Skulle en LIV-spelare vinna en major bjuder saudierna på en bonuscheck på runt 10 miljoner kronor. Det är ännu inte bestämt om spelare på LIV-touren kommer tillåtas delta i nästa års majortävlingar.

Annons

Annons

Nya namn väntas

Tillstånd krävs för de flesta andra loggor och märkesprodukter spelarna bär under LIV-tävlingar. Under dessa, där deltagarna är indelade i lag, och "andra tv-sända golfaktiviteter", måste godkända lagkläder bäras.

"LIV-touren är stolt över att erbjuda våra golfare konkurrenskraftiga kontrakt. Vår framtid är ljus och vi är fortsatt exalterade över responsen vi får från spelar- och supporterhåll", säger en talesperson för LIV-touren i ett uttalande.

Nästa LIV-tävling spelas i Boston den 4 september. Där ryktas flera nya namn presenteras, bland andra The Open-segraren Cameron Smith. Den senaste tävlingen i New Jersey vanns av Henrik Stenson i hans debut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.