A-
A+

Avstängningen kan kvarstå – även om spelaren frias

Den mutåtalade ex-allsvenske fotbollsspelaren i tingsrätten under rättegången. Arkivbild.
Den mutåtalade ex-allsvenske fotbollsspelaren i tingsrätten under rättegången. Arkivbild.
Fotboll/BrottTT

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren är avstängd från fotbollsspel i hela världen.

Det är inte säkert att yrkesförbudet hävs om det blir en friande dom i tingsrätten.

Vi vet inte om disciplinnämnden kommer att avvakta hela vägen ut, även i högre instanser, säger Johan Claesson på Svenska fotbollförbundet.

Annons

Annons

På måndagen kommer tingsrättens dom mot fotbollsspelaren, som åtalats för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019.

I början av februari stängdes spelaren – som då tillhörde en utländsk klubb – av från idrottsutövande i Sverige i väntan på att utredningen skulle bli klar. Ett par veckor senare stängdes han av globalt av Fifa (Internationella fotbollsförbundet), sedan Svenska fotbollförbundet begärt detta.

Under den tre dagar långa rättegången i tingsrätten riktade den mutåtalade spelaren kritik mot fotbollförbundets avstängning.

Jag bad väldigt snällt om att vänta till domen, men de (fotbollförbundet) skickade det till Fifa. Jag tycker att det är fel, jag är inte dömd, sade spelaren.

"Jag är ett offer"

Spelaren, som livnärt sig på fotbollen i cirka tio år, sade att han inte haft någon inkomst på flera månader.

Det känns som att jag är ett offer, men jag har inte blivit dömd, sade han.

Johan Claesson är så kallad integrity officer, på fotbollförbundet. Han var med och tog fram underlaget till beslutet.

Det är inget man gör per automatik i varje fall (av misstänkt matchfixning). Vi förstår ju också vilken inverkan det har på den här spelarens möjlighet att försörja sig, men i det här fallet gjorde vi ändå bedömningen att vi anser att bevisläget är såpass starkt, säger Johan Claesson till TT.

Annons

Annons

Femte matchfixningshärvan

Det är dock inte säkert att spelarens avstängning hävs om det blir en friande dom i tingsrätten.

Vi vet inte om disciplinnämnden kommer att avvakta hela vägen ut, även i högre instanser eller om de kommer att fatta ett beslut efter domen i tingsrätten, säger Johan Claesson.

Det är femte gången som en matchfixningshärva i Sverige leder till åtal. De tidigare fyra tingsrättsdomarna har överklagats till hovrätten och den högre instansen har ändrat domen i samtliga mål. I ett av fallen har hovrätten friat och i de tre andra fallen har de åtalade dömts för brott.

Yrkar på villkorlig dom

Åklagaren Staffan Edlund hävdar att spelaren tog ett gult kort avsiktligt i en allsvensk match våren 2019 och fick ett lån på 300 000 kronor av två medåtalade män som tack för hjälpen. Spelaren själv nekar helt till brott och sade under rättegången att det var ett regelrätt lån utan krav på någon form av motprestation.

Åklagaren har yrkat på att spelaren ska dömas till villkorlig dom och dagsböter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!