A-
A+

Ayatollan: Zarifs uttalanden "stort misstag"

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under ett besök i Moskva i januari.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under ett besök i Moskva i januari.
IranTT-AFP

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif ber en död toppgenerals anhöriga om ursäkt sedan en läckt ljudinspelning väckt bestörtning bland makteliten.

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei kallar Zarifs läckta uttalanden "ett stort misstag".

Annons

Annons

Annons

Annons

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i grannlandet Irak i fjol.

I ljudinspelningen med Zarif, som publicerades av medier utanför Iran förra helgen, beklagar sig utrikesministern över att Soleimanis och militärens agerande ibland gick stick i stäv med den strategi Zarif drev i olika diplomatiska frågor.

Skräder inte orden

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, går i statlig tv till hårt angrepp mot utrikesministern efter publiceringen. Khamenei kallar Zarifs påståenden om revolutionsgardet "ett stort misstag som inte får begås av företrädare för den islamiska republiken".

Khamenei nämner inte Zarif vid namn, men det är i sammanhanget uppenbart att han vänder sig till utrikesministern. Ayatollan skräder inte orden: "vissa av dessa kommentarer är en upprepning av illasinnade uttalanden från våra fiender och återger USA:s retorik", säger Khamenei bland annat.

Annons

Annons

Hätsk debatt

De läckta kommentarerna har väckt en hätsk debatt mitt under förberedelserna inför presidentvalet i juni och de pågående samtalen i Wien, där Iran och USA försöker enas om att återuppliva det internationella kärnenergiavtal som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen i utbytte mot sanktionslättnader.

"Om jag hade vetat att ett enda ord från dem (inspelningarna) skulle publiceras så skulle jag inte ha yttrat dem", skriver Zarif på Instagram, där han också ber det iranska folket och Soleimanis familj om ursäkt.

Kommentarerna från inspelningen "förminskar varken martyren Soleimanis ställning eller hans oersättliga roll", försäkrar Mohammad Javad Zarif vidare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr