A-
A+

Baastad: Slut på vinstjakten

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad höll det tal som statsminister Stefan Löfven egentligen skulle ha hållit. Arkivbild.
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad höll det tal som statsminister Stefan Löfven egentligen skulle ha hållit. Arkivbild.
PolitikTT

Slut på vinstjakt och marknadsexperiment. Välfärden ska komma först.

Det var budskapet i den socialdemokratiska partisekreteraren Lena Rådström Baastads Almedalstal.

Annons

Annons

Hon fick i sista stund hoppa in och hålla talet i stället för partiledaren Stefan Löfven några timmar före riksdagens statsministeromröstning.

Det blev en hyllning till alla som inte kommer följa tv-sändningarna från riksdagen, utan i stället tar ansvar för det "gemensamma folkhemsbygget".

Hundraårigt arbete

Det blev också ett försvar för Socialdemokraternas hundraåriga arbete för folkhemmet, välfärdslandet och det starka samhället. Och samtidigt ett angrepp på högern och tron på att satsa på sig själv och marknadslösningar.

Numera vet de flesta vad satsa på dig själv ledde till. Avregleringar, privatiseringar och minskade resurser till den gemensamma välfärden. Ansvaret har sakta men säkert flyttats bort från det gemensamma, till individen, sade Lena Rådström Baastad.
Vill du ha en bra pension som går att leva på? Varsågod, teckna en pensionsförsäkring. Vill du att ditt barn ska gå i en bra skola? Då skulle du ha satt barnet i rätt kö redan som nyfödd. Vård efter behov och i tid? Nja, här går faktiskt den med privat sjukförsäkring före i kön.

Annons

Annons

Starkare Sverige

Partierna på högerkanten tycker fortfarande att det här är rätt sätt att lösa samhällsproblemen på.

Några nyheter vad en ny Löfvenregering kan tänkas leverera avslöjade hon inte. Bara att det blir fortsatta satsningar på välfärden, vård, skola och omsorg för ett starkare och rättvisare Sverige. Och att kampen mot de kriminella gängen ska fortsätta.

Vi Socialdemokrater är redo att än en gång ta Sverige framåt, tillsammans, avslutade Lena Rådström Baastad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!