-
+

Både Danmark och Norge får ut sju doser vaccin

I Danmark talade man redan i julas om att försöka få ut sju doser vaccin. Arkivbild.
I Danmark talade man redan i julas om att försöka få ut sju doser vaccin. Arkivbild.
CoronavirusetTT

I Sverige talar man om att försöka få ut sex doser per vaccinflaska. I Danmark och Norge får man på sina håll ut sju.

Annons

Annons

När vi inte kan få tillräckligt med vaccin från Pfizer räknas varje dos, säger Christian Sundby, enhetschef för läkemedelsproduktion vid danska Region Hovedstaden, till Sveriges Radios Ekot.

I Danmark lyckas sjukvården få ut en sjunde dos ur ampullerna ungefär var fjärde gång av Pfizer/Biontechs vaccin. Redan strax före jul upptäckte Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, att en sjunde dos var möjlig – trots att Pfizer i produktinformationen angav att varje ampull innehöll fem doser.

"Kastar 7 500 doser"

Detta under förutsättning att inget som helst spill förekommer. Därför behövs sprutor med lågt så kallat dödutrymme.

I norska Bodø får man i snitt ut 6,7 doser per flaska. När NRK besöker en vaccinatör får sköterskan flera gånger ut sju doser. Flera kommuner har hört av sig till Bodø för att få råd om hur de också kan optimera vaccineringen.

Om man drar upp sex och låter resten vara, kastar man 7 500 vaccin i veckan i Norge, säger kommunöverläkaren Tor Claudi till NRK.

Annons

Annons

Inte målet i Sverige

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände den sjätte dosen i januari.

I Sverige har flera regioner inte haft tillgång till de sprutor som behövs för att få ut sex doser. Någon målsättning om att försöka få ut sju doser verkar inte finnas just nu, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner. Hon tycker det är viktigt med en viss marginal för att varje dos ska bli korrekt.

Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Emma Spak till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss