A-
A+

Både rebeller och militär får vaccin från Kina

Kina bidrar med vaccin till Myanmar. Framför allt har doser skickats till militären, men även till rebellgrupper. Arkivbild.
Kina bidrar med vaccin till Myanmar. Framför allt har doser skickats till militären, men även till rebellgrupper. Arkivbild.
MyanmarTT-AFP

Kina skickar vaccin till militärjuntan i Myanmar, som har störtat den folkvalda regeringen i landet.

Men även juntans motståndare får hjälp från den mäktiga grannen i kampen mot coronapandemin.

Annons

Annons

Över 13 miljoner vaccindoser har skickats från Kina till militärstyret i Myanmar, där man haft svårt att bromsa spridningen av covid-19. Virusets framfart oroar Kina, som har en 200 mil lång gräns mot grannlandet.

Men Kina har även skickat tusentals vaccindoser till rebellgrupper, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

Naw Bu, talesperson för gerillagruppen Kachins frihetsarmé (KIA), uppger att personal från kinesiska Röda Korset varit i Myanmar för att hjälpa rebellerna.

Men de kom inte för att stanna. De kom bara ett tag och åkte tillbaka, säger han.

10 000 vaccinerade

KIA är en av över 20 rebellgrupper i landet som strider mot varandra – och mot militären – om naturtillgångar, droghandel och självstyre i vissa regioner.

I somras svepte den tredje pandemivågen över Myanmar. Då vaccinerades 10 000 personer i rebellgruppen med kinesiskt vaccin, säger Naw Bu. Kina ska också ha levererat munskydd och handdesinfektion.

Enze Han, professor vid University of Hongkong, tycker att det verkar rimligt att kinesiska myndigheter anstränger sig för att hjälpa grannlandet med sprutor.

Om Kina vill skydda sig självt mot covid måste landet skapa en buffertzon, säger han.

Rebellgruppen Shangerillan har vaccinerat 1 000 personer med kinesiskt vaccin i områden den kontrollerar, enligt en talesperson. Även gruppen TNLA uppger att Kina lovat doser.

Annons

Annons

Karantänanläggning byggs

I gränsstaden Muse byggs nu en karantänanläggning med upp till 1 000 platser för affärsidkare som vill återuppta handeln med Kina. Byggarbetarna är myanmarier, men byggmaterialet kommer från Yunnanprovinsen i Kina.

Peking har inte gått ut offentligt med att man hjälper rebellgrupperna med vaccin.

Kina kommer, som alltid, att tillhandahålla nödvändig hjälp och stöd till Myanmars folk i deras kamp mot epidemin, enligt det behov som finns, säger en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet som svar på en fråga om huruvida landet hjälper rebellgrupper att bromsa smittspridningen.

Kina ses som militärjuntans närmaste allierade. Peking har inte offentligt benämnt militärens övertagande från folkvalda Aung San Suu Kyis styre i februari som en kupp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.