"Bader Ginsburg har banat väg för kvinnor"

En väggmålning av HD-domaren Ruth Bader Ginsburg i ett kvarter i Washington. Bader Ginsburg avled i sviterna av cancer.
En väggmålning av HD-domaren Ruth Bader Ginsburg i ett kvarter i Washington. Bader Ginsburg avled i sviterna av cancer.
USATT

Ruth Bader Ginsburgs betydelse för kvinnorörelsen i USA beskrivs som enorm då hon outtröttligt drivit på i frågor som rör just kvinnors rättigheter. Hennes bortgång ses som en stor förlust.

Det går knappt att sammanfatta betydelsen hon har i de här sammanhangen, säger USA-kännaren Frida Stranne.

Annons

Annons

Ruth Bader Ginsburg kallades även 'RBG' eller 'Notorious RBG'.
Ruth Bader Ginsburg kallades även "RBG" eller "Notorious RBG".

Hon förlorade kampen mot cancern, men vann under sina 87 levnadsår många andra strider. HD-domaren Ruth Bader Ginsburg ses som en feministisk ikon som lämnar efter sig ett stort arv.

Hon har aldrig vikt sig i frågor som rört kvinnor, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik, och fortsätter:
Framför allt har hon gjort konkret skillnad genom att få igenom lagändringar som bidragit till ett mer jämställt USA.

Alexander Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige, menar att Ruth Bader Ginsburg visat hur man som enskild person kan förändra – och inspirera andra.

Jag blir hoppfull när jag ser hur många som engagerar sig och kämpar för ett bättre USA just nu, säger han.

Sista kampen förlorad

Diskussionerna om vem som ska ersätta Bader Ginsburg har redan börjat i USA. Enligt Stranne kommer republikanerna och Donald Trump troligen försöka driva igenom tillsättandet av en ny domare mycket snabbt, vilket kommer göra att det tippar över till en konservativ majoritet av domare för flera årtionden framåt.

Det sker dessutom när vi går mot ett val där vi kanske kommer få ett oklart valutfall som i så kan ska avgöras juridiskt, som det gjorde 2000 (till George W Bushs fördel), säger hon och tillägger:
Jag kan tänka mig att hon (Bader Ginsburg) kämpat för att hålla sig vid liv tills valet var över, men cancern var starkare än henne denna gång. Hon förlorade den sista kampen och det är sorgligt för hur det kan påverka hennes gärning.

Annons

Annons

Djupt beundrad

Hur troligt det är att en ny domare finns på plats innan presidentvalet i USA den 3 november är svårt att sia om.

Det är oftast en ganska svår process att tillsätta en domare, men republikanerna har majoritet i senaten. De kommer hänvisa till att det behövs nio domare för att valet är så osäkert och kommer göra allt de kan för att få en ny på plats. Det kommer i så fall väcka mycket kritik och protester och spä på de spänningsförhållanden vi ser i USA.

Att sammanfatta Ruth Bader Ginsburg långa karriär och gärning är svårt, menar Frida Stranne. Hon har banat väg för kvinnors deltagande på de högsta juridiska positionerna i USA och den profilstarka domaren beundras av många amerikaner.

Hon är också en djupt respekterad person och har varit det även bland sina meningsmotståndare i domarkåren. Det finns många i det konservativa USA som inte står bakom hennes idéer givetvis, men hon är djupt beundrad, säger Frida Stranne.

Ruth Bader Ginsburgs eftermäle som domare och hennes arbete inom rättsväsendet är av stor betydelse.

Att hon har gått bort betyder att vi saknar en viktig tänkare kring juridiska frågor. Mycket som hon har skrivit och idéer som hon har utvecklat har varit viktiga. Det är många som tar efter henne, säger Alexander Lange.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons