A-
A+

Baerbock: Östersjövind är vår energiframtid

Annalena Baerbock tillsammans med bland andra danske kollegan Jeppe Kofod i Köpenhamn på fredagen.
Annalena Baerbock tillsammans med bland andra danske kollegan Jeppe Kofod i Köpenhamn på fredagen.
EnergiTT

Vi måste "sätta segel" mot en ljusare energiframtid, med en jättelik utbyggnad av vindparker i Östersjön. Det är den tyska utrikesministerns budskap inför ett energitoppmöte på Bornholm.

Annons

Annons

Potentialen är "enorm", säger Annalena Baerbock i en videohälsning inför nästa veckas möte.

EU-kommissionen beräknar att Östersjön skulle kunna producera över 90 gigawatt vindenergi. Det är mer än dubbelt så mycket som alla kolkraftverk i Tyskland, säger hon.

Hennes chef, förbundskansler Olaf Scholz, har lovat netto nollutsläpp för Tyskland senast 2045 – det ambitiösaste målet av alla stora industriländer, skriver nyhetsbyrån AP. Men Berlinregeringen får kritik för att den lovar mycket framåt utan att göra tillräckligt här och nu. Till exempel ska inte importen av rysk gas upphöra förrän om två år.

Men där är mer vind av nöden, framhåller Baerbock.

Vindenergi från Östersjön hjälper oss bekämpa klimatkrisen. Och investera i trygghet – det gör oss mindre beroende av gas från Ryssland.

Tyskland övertog i halvårsskiftet ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd (CBSS), en samarbetsorganisation som är baserad i Stockholm. Och landet är givetvis representerat när Danmarks statsminister Mette Frederiksen på tisdag håller i ett "Baltic Energy Security Summit" på Bornholm. Till det mötet skickar Sverige energiminister Khashayar Farmanbar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.