Bageribrand under kontroll – insats trappas ned

Polarbröds fabrik i Älvsbyn har totalförstörts i en brand som startade natten till i måndags.
Polarbröds fabrik i Älvsbyn har totalförstörts i en brand som startade natten till i måndags.
BrandTT

Räddningstjänsten i Älvsbyn trappar under tisdagen ned insatsen vid Polarbröds bageri. Branden är under kontroll men mindre glödbäddar kommer troligtvis finnas kvar i veckor, enligt Daniel Granberg vid räddningstjänsten.

Mycket av det som var brännbart har brunnit upp.

Annons

Annons

För att få kontroll över branden som härjat i Polarbröds bageri i Älvsbyn sedan i söndagskväll har räddningstjänsten använt sig av grävmaskiner för att gräva bort delar av byggnaden.

Under tisdagen brann det fortfarande, men med mindre intensitet, och räddningstjänsten börjar avveckla sin aktiva insats under eftermiddagen. Under natten kommer endast ett fåtal ur personalen vara kvar på platsen tillsammans med personal från försäkringsbolag.

Men om det blossar upp på något ställe kommer vi dra slang i vanlig ordning och åka dit, säger Daniel Granberg, räddningschef i beredskap.

Glöd i veckor

Mycket av fabriken har brunnit upp och släckningsarbetet har försvårats av att bageriet byggts om i etapper med olika material i tak och väggar. Plåtar ligger också över mindre glödbäddar vilket gör det svårt att komma till att släcka. Trots att räddningstjänstens insats nu avvecklas så kommer glödbäddar här och där att fortsätta blossa upp och börja ryka, säger Granberg.

Så kommer det säkert se ut under ett antal veckor tills de börjar ta bort skrotet.

Räddningstjänsten lyckades hindra branden från att sprida sig till ammoniakhanteringen som riskerade att explodera och även stora mjölsilos har klarat sig bra.

Ammoniakhanteringen är intakt. Den kommer att tömmas nu i eftermiddag, säger Granberg.

Annons

Annons

Degklump tog eld

Enligt Polarbröd var det en degklump som började brinna vid ett transportband inne i fabriken. Elden spred sig sedan till byggnadens tak. Risken av gasutsläpp från ammoniaken fick räddningstjänsten att utfärda ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) till boende i närheten och samtliga skolor, förskolor och fritids i Älvsbyns centralort höll under måndagen stängt.

På tisdagen återgick all kommunal verksamhet till det normala, skriver kommunen på sin hemsida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons