Bakgrund: Publikfrågan under coronakrisen

8 november säkrade Malmö FF SM-guldet inför tomma läktare. Arkivbild.
8 november säkrade Malmö FF SM-guldet inför tomma läktare. Arkivbild.
IdrottTT

Drygt två veckor efter beskedet att upp till 300 personer kan släppas in på idrottsarenorna kommer en tung smäll mot idrotten. Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer – i praktiken ett publikstopp för svensk idrott.

Så här har turerna varit kring publikfrågan sedan i mars.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget, men att ett nytt beslut ska komma så snart det är möjligt.

22 oktober: Regeringen beslutar tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården den 1 november. De blir den enda klubben som haft publik denna säsong.

16 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer, enligt ett förslag från regeringen. Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons