A-
A+

Bakslag för Støjberg i riksrätten

Inger Støjberg, Danmarks tidigare migrationsminister, möter journalister inför ännu en förhandlingsdag i riksrätten.
Inger Støjberg, Danmarks tidigare migrationsminister, möter journalister inför ännu en förhandlingsdag i riksrätten.
DanmarkTT-Ritzau

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg ville kalla författaren och islamkritikern Ayaan Hirsi Ali som vittne i den pågående riksrättsprocessen – men domarna säger nej.

Annons

Annons

Orsaken är att de inte anser att Ayaan Hirsi Alis vittnesmål om tvångsäktenskap och socialt och kulturellt tvång skulle påverka utgången för Inger Støjberg.

Hon ställs till svars för att under sin tid som minister ha gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig. Instruktionen gavs via ett pressmeddelande, där det inte framgick att det i vissa fall skulle kunna medges undantag.

"Ayaan Hirsi Ali har inte varit involverad i det konkreta händelseförloppet och skulle således inte kunna bidra med upplysningar om det", konstaterar domarna i beslutet.

Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia, men kom till Nederländerna som flykting från ett tvångsäktenskap 1992. Hon har senare blivit parlamentsledamot i Nederländerna och har brutit helt med islam. Hirsi Ali har sedan dess arbetat för en sekularisering och muslimska kvinnors rättigheter, och är sedan många år bosatt i USA.

Støjberg, som lämnat det tidigare regeringspartiet Venstre och blivit politisk vilde i folketinget, nekar till att ha gett en lagvidrig instruktion.

Riksrsättsprocessen inleddes den 2 september och dom väntas före jul.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!