A-
A+

Balans ska ta JVM-mästaren Åskag till toppen

'Jag gillar utmaningar, då växer mina horn fram', säger supertalangen Maja Åskag.
"Jag gillar utmaningar, då växer mina horn fram", säger supertalangen Maja Åskag.
FriidrottTT

Maja Åskag kunde knappast ha fått ett bättre 2021, där hon blev juniorvärldsmästare i både tresteg och längdhopp.

Nu börjar den ovissa resan mot världstoppen på seniornivå.

Klart att man vill vinna direkt, men man fattar ju att det inte är så det funkar, säger Åskag.

Annons

Annons

Maja Åskag under Finnkampen i september. Arkivbild.
Maja Åskag under Finnkampen i september. Arkivbild.

Maja Åskag fick med sig fyra guldmedaljer från internationella mästerskap under 2021. Det blev seger i både tresteg och i längdhopp i Junior-EM i Tallin, Estland och även i U20-VM i Nairobi, Kenya.

Jag gick in i utomhussäsongen med noll förväntningar. Innan mästerskap brukar jag vara rätt så usel och det blev lite att jag gick in som en underdog, släppte alla förväntningar och krav och då gick det bra, säger friidrottaren.

Det resulterade i ett på alla sätt och vis perfekt facit för sistaårsjunioren, som inför säsongen 2022 förberett sig på kallduschen motståndet på seniornivå kan innebära.

Det är individuellt, hur lång tid det tar innan man kan matcha motståndet. Det kan ta ett år eller fem. Därför är det svårt att ha några förväntningar, säger Åskag.

"Vill vara som vem som helst"

Hennes längdhopp som ledde till JVM-guld i Nairobi, 6.60 meter, var det tredje bästa på juniorvärldsnivå under året och 64:e bästa på seniornivå. Och personbästat i tresteg, 14.05 meter, som gav ett guld i junior-EM i Tallinn, var det näst bästa på juniorvärldsnivå under året och det 43:e bästa på seniornivå.

Klivet från junior- till seniornivå kan upplevas så stort att idrottare som lyckats väl som juniorer i värsta fall lägger av när utdelningen uteblir på seniornivå, men Maja Åskag är avslappnad inför utmaningen.

Det får ta den tiden det tar, det gäller att skynda långsamt, säger hon.

Nyckeln? Att hålla sig skadefri och behålla glädjen. Taktiken? Att ha balans i både träning och det övriga livet.

Det gäller att bli jämn, att inte bli för stark eller för snabbt för fort. Sedan är det viktigt att ha något utanför friidrotten, säger hon och fortsätter:
Jag vill inte snöa in mig och bara vara en besatt friidrottare. Jag vill också vara som vem som helst ibland, en bra vän eller kollega, till exempel. Jag är en person också. En glad person.

Annons

Annons

"Ingen stress"

Drivkraften är naturligtvis ändå känslan av att vinna, säger Åskag men poängterar att det gäller att "vara realistisk" och inte hoppa över några steg. Hon väljer därför att fokusera på att hela tiden utvecklas i sin träning, och litar på att tävlingsresultaten kommer med tiden så länge hon hela tiden utmanar sig själv där.

Det är så coolt att se vad kroppen kan göra. Jag gillar utmaningar, då växer mina horn fram.

EM i München i augusti är det stora målet för Åskag under 2022. Än har hon inga planer på att välja bort vare sig tresteget eller längdhoppet.

Det finns ingen stress, jag är fortfarande ung och min återhämtning är sjukt bra, men det är klart att vi behöver hitta en schysst balans mellan grenarna. Vi får se längre fram, om jag tycker att någon av grenarna är roligare eller om tresteget blir för slitsamt, säger hon och konstaterar:
Huvudsaken är att jag mår bra och har kul. Då presterar jag bra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.