A-
A+

Bankchefen: Vi har en bra trend

Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar ett oväntat starkt resultat från årets första kvartal. Arkivbild.
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar ett oväntat starkt resultat från årets första kvartal. Arkivbild.
EkonomiTT

Handelsbanken går bättre än väntat i pandemins börsyra och tar tillbaka avsättningar för kreditförluster.

En bra trend, tycker vd Carina Åkerström. Men börsen är inte särskilt imponerad.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mitt i tredje vågen av pandemin redovisar Handelsbanken ett oväntat stort vinstlyft efter kreditförluster för årets första kvartal. Vinsten ökar med nästan en halv miljard.

Återföringar av kreditförlustavsättningar och starka provisions- och tradingintäkter driver på utvecklingen.

Detta är den bank där man minst märker att det pågår en pandemi, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Ljummen börsreaktion

Börsreaktionen är dock ljummen. Handelsbankens aktie har i den tidiga eftermiddagshandeln stigit 0,3 procent och ligger därmed kvar kring plus 13 procent sedan årsskiftet. Det är sämre än Stockholmsbörsens breda index och kan jämföras med kurslyften för konkurrenter som SEB och Nordea på 23 respektive 27 procent sedan årsskiftet.

En stor del av Handelsbankens vinstlyft hänger samman med kreditförlusterna. Under årets första kvartal blev det en nettoåterföring på 8 miljoner kronor, i stället för avsättningen för att täcka kreditförluster på 538 miljoner under första kvartalet 2020.

Men de har samma problem som tidigare, det vill säga att lönsamheten är betydligt lägre än för de andra svenska storbankerna och vi ser inget på tillväxtsidan som gör att det förändras, säger Håkansson.

Handelsbankens vd Carina Åkerström har dock inga problem att peka ut positiva signaler i rapporten. Hon beskriver kvartalet som det bästa första kvartal banken någonsin har haft.

Annons

Annons

Kreditkvaliteten god

Bland annat lyfter hon att banken hittills i år är nummer ett i marknadsandel vad gäller nettoinflöden av svenska bolån, med en andel på 17 procent i januari-februari i år.

Banken växer även på andras bekostnad när det gäller kapitalförvaltning. Och dessutom är kostnaderna under kontroll och kreditkvaliteten god, enligt Åkerström.

För personalen kommer i rapporten den glädjande nyheten om ännu en reservering till vinstdelningsprogrammet Oktogonen på 213 miljoner kronor.

Samtidigt fortgår bankens arbete med att digitalisera, effektivisera och pressa kostnaderna. Enligt plan ska personalen minskas och antalet kontor i rörelsen nästan halveras till omkring 200 under 2021.

"Hittills har initiativ motsvarande 1 miljard kronor avtalats/åtgärdats sedan tredje kvartalet 2020 med en uppnådd positiv resultateffekt om 200 miljoner kronor", skriver banken i rapporten.

Större strategiska beslut

Håkansson på Danske Bank tror dock att det krävs större strategiska beslut kring vilka länder man har verksamhet i för att få upp lönsamheten.

Den internationella exponeringen drar ned Handelsbankens lönsamhet jämfört med Swedbank och SEB. Och även i Sverige är Handelsbanken mindre än de andra inom affärsområden med hög lönsamhet, som sparprodukter.
De hade gärna fått göra exit från ett par marknader, tillägger han.

Detta är dock inte aktuellt, enligt Carina Åkerström.

Underliggande är det en bra affär. Vi har en bra och fin stabilitet i vår kreditportfölj där och kunderna är väldigt nöjda. Vi är bra positionerade, med en liten marknadsandel och bra potential att växa, säger hon om den brittiska verksamheten.

Banken präglas även av att den samlat på sig väldigt mycket kapital. Det så kallade kärnprimärkapitalet ligger 3,3 procentenheter över bankens egna kapitalmål. Det motsvarar 25 miljarder kronor.

En stor del av detta kommer med all säkerhet att ätas upp när FI ser över kapitalkraven när krisen är över, men det ser ändå ut att bli en slant över – kanske sju miljarder, enligt Håkansson.

TT: Kan det delas ut i år?

Det är svårt att spekulera om. Vi får avvakta Finansinspektionens återkoppling och den kommer vad jag förstår ske någon gång i september, säger Åkerström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?