A-
A+

Bara regeringsvänliga får sända tv i Serbien

Fotograf riggar upp inför ett valmöte med Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad i våras.
Fotograf riggar upp inför ett valmöte med Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad i våras.
SerbienTT

Fyra regeringsvänliga medier, som ofta smutskastar oppositionella, har återigen fått de hett eftertraktade tillstånden för att sända nationell tv i Serbien.

Myndigheten som delar ut tillstånden består till stor del av personer som tillsatts av regeringen – vilket väckt kritik.

Annons

Annons

På pappret ska regleringsmyndigheten för elektroniska medier (REM) som ger sändningstillstånd i Serbien vara självständigt.

Men enligt Savo Manojlović från serbiska antikorruptionsorganisationen Kreni-Promeni stämmer det inte i praktiken.

Problemet är att de inte gör något åt när någon aktör bryter mot sändningstillståndet, säger han.

Organisationer som Reportrar utan gränser (RSF) har också kritiserat myndigheten, som enligt deras granskning till stor del består av individer som regeringen tillsatt.

Traditionella medievanor

Tv-kanalerna Pink, Prva, Happy och B92 fick de fyra tioårstillstånd som nu delades ut. Ett femte tillstånd, som inte tilldelats någon de senaste åren, kan komma att utlysas senare under hösten, rapporterar lokala medier.

Enligt Manojlović misslyckas ovannämnda regeringsvänliga kanaler med att erbjuda det breda utbud med olika kultur- och utbildningsprogram som sändningstillståndet kräver. Det gäller särskilt kanalerna Pink och Tv Happy, som Kreni-Promeni anordnat en namninsamling emot. Över 200 000 personer skrev under insamlingen som krävde att deras sändningstillstånd inte förnyades.

De allra flesta serber använder fortfarande traditionella medier, därför blir sändningstillståndet så viktigt. Oberoende medier kan sända via kabel-tv, men blir lätt isolerade från det serbiska samhället, säger Manojlović.

Annons

Annons

Regeringens reklamtavlor

Inför det serbiska valet i april fungerade de nationella tv-kanalerna som reklamtavlor för regeringen och president Aleksandar Vucic, som blev omvald med närmare 60 procent av rösterna, rapporterar det paneuropeiska medienätverket Euractive.

En undersökning från serbiska tankesmedjan Birodi visar att i januari, tre månader före valet, tillägnades över 129 sändningstimmar presidenten. Premiärminister Ana Brnabić, som fick näst mest sändningstid, syntes i rutan i sammanlagt elva timmar. Regeringskritiska röster gick bara att hitta i en procent av sändningstimmarna som undersöktes, skriver Euractive.

Om någon är kritisk till regeringen, oavsett om man är politiker eller inte, så inleds en medial smutskastningskampanj, säger Manojlović.

"Övergrepp"

Bilden bekräftas av tankesmedjan Freedom house, som bedömer världens länder efter graden av medborgerliga och politiska fri- och rättigheter. Privatägda mediebolag med nationella tillstånd deltar ofta i smutskastningskampanjer mot oppositionella och andra som uppfattas som regeringskritiska, står det i den senaste rapporten om Serbien.

Men trots kritiken kommer serbisk tv de kommande tio åren bestå av nästan enbart regeringsvänligt innehåll.

"Ett markant övergrepp mot mediemångfalden och ett tydligt tecken på att Vucic-regimen inte respekterar yttrandefrihet, oberoende institutioner eller ens sina egna lagar", skriver Manojlović i en kommentar efter att REM meddelat sitt beslut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.