A-
A+

Bara vaccinerade får nytt vårdjobb i Växjö

För att jobba inom vård och omsorg i Växjö krävs nu ett vaccinationsintyg. Arkivbild.
För att jobba inom vård och omsorg i Växjö krävs nu ett vaccinationsintyg. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Nytt jobb inom vård- och omsorg i småländska Växjö? Då gäller det att du är vaccinerad mot covid-19. Det enligt ett nytt beslut av kommunstyrelsen i Växjö kommun, rapporterar SVT Smålandsnytt. Ett likartat besked kommer från Region Kronoberg.

Annons

Annons

"Ungefär 90 procent av våra medarbetare som jobbar inom särskilt boende, i hemtjänsten och i hemsjukvården är i dag vaccinerade, men det är viktigt att vi fortsätter skydda våra äldre och mest sköra. Därför vill vi att nyanställda ska kunna visa ett vaccinationsintyg", säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun i ett pressutskick.

Beslutet rör både nyanställningar av tillsvidareanställda, tidsbegränsade anställningar och timanställda inom vård och omsorg.

Även i regionen

Samtidigt har Region Kronoberg beslutat att man vid nyanställningar kommer att ställa krav på att medarbetaren är vaccinerad. Ovaccinerade som redan är anställda kommer inte att få arbeta nära cancer- och dialyspatienter. Det enda undantaget är ovaccinerade som har haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret.

"Rent juridiskt kan vi inte ställa krav på att medarbetare ska vaccinera sig. Men vi har bedömt att det med hänvisning till verksamhetsskäl, som till exempel patientsäkerhet och smittskydd, kan vara befogat att ställa krav på att enbart vaccinerad personal arbetar nära patienter i de här specifika verksamheterna. Det handlar om avancerad specialistsjukvård med extra smittkänsliga patienter", säger HR-direktör Pontus Juhlin i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Få berörs

För att skydda patienter som löper stor risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, och som samtidigt kan få sämre skyddseffekt av vaccinationen, kan den ovaccinerade personal som berörs omplaceras till andra arbetsuppgifter eller en annan arbetsplats.

Det är oklart hur många anställda som berörs, men bedömningen är att det handlar om mycket få.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.