Barn döda i oväder på väg mot USA

Gatuförsäljare kurar under den tropiska stormen Laura i Port-au-Prince i Haiti på söndagen.
Gatuförsäljare kurar under den tropiska stormen Laura i Port-au-Prince i Haiti på söndagen.
USA/HaitiTT-Reuters-AFP

Människor i delar av den amerikanska delstaten Louisiana har beordrats att lämna lågt liggande kustområden inför att två orkaner väntas dra in de närmaste dagarna med risk för stor förödelse.

Ett av ovädren har redan krävt minst åtta dödsoffer i andra länder.

Annons

Annons

En bil på en gata som översvämmats av den tropiska stormen i Puerto Rico.
En bil på en gata som översvämmats av den tropiska stormen i Puerto Rico.

Den tropiska stormen Laura ligger nu över Dominikanska republiken och Haiti. Där har Laura ställt till stora problem med skyfall och översvämningar och enligt haitiska myndigheter omkom en tioårig flicka när ett träd föll över ett hus på söndagsmorgonen. I andra delar av Haiti omkom två män och två kvinnor, men obekräftade uppgifter om fler döda finns.

Med vatten upp till knäna försökte en del invånare i det fattiga Haiti rädda vad som räddas kan från sina översvämmade bostäder.

Jag visste inte att det var en prognos om dåligt väder. Vi har inte el så ofta i mitt bostadsområde så jag kunde inte följa nyheterna på radion, säger Sony Joseph i huvudstaden Port-au-Prince medan han fryser så han huttrar.

Dubbla problem

Minst tre personer omkom också i Dominikanska republiken, däribland en sjuårig pojke och hans mamma, när vattenmassorna fick byggnader att kollapsa.

För USA:s del är Laura problem nummer två. Det första problemet, den tropiska stormen Marco som uppgraderades till orkan på söndagen, väntas träffa Louisianas kustområde på måndagen. Och sedan tickar klockan bara vidare mot Laura. Det ovädret väntas ta vägen över Kuba – där evakueringar genomförs – innan det får orkanstyrka och når Louisiana på onsdag.

Myndigheter i kustområdet Lafourche i Louisiana har beordrat evakuering av invånare i lågt liggande kustområden från lunchtid på söndagen. Den nationella kustbevakningen har också varnat och sagt att fartyg bör söka säker hamn om de är i området nära New Orleans, staden som drabbades så hårt av orkanen Katrina 2005.

Annons

Annons

Guvernör: Sök skydd

John Bel Edwards, Louisianas guvernör, varnar invånarna för att Marco drar in tidigt på måndagen, att Laura följer kort därpå och att det redan nu är dags att söka sig i säkerhet – för sedan kan det vara för sent.

Var du än är vid mörkrets inbrott i kväll är där du behöver förbereda dig på att rida ut de här stormarna, säger Edwards på söndagen.

Söder om New Orleans placeras sandsäckar ut vid valda platser längs kusten medan gas- och oljebolagen flyger in sin personal till säkerhet från oljeplattformar i Mexikanska golfen, där produktionen nu minskar. Området står för 17 procent av USA:s oljeproduktion och 5 procent av naturgasen.

Testanläggning stängs

Ett läge med översvämningar och storskaliga evakueringar kompliceras av coronapandemin. Tulane University, den största privata arbetsgivaren i New Orleans, stänger sin anläggning för testning på måndagen på grund av risken för översvämningar och strömavbrott.

Förutom orkanskador med risk för människoliv befarar USA:s väderorgan National hurricane center (NHC) också att om två orkaner slår in över kusten inom några dagar så kan det "resultera i en förlängd period av farligt väder".

Att två cykloner samtidigt drabbar Mexikanska golfen är mycket ovanligt. Senast det inträffade var 1959, enligt vad amerikanska meteorologer uppgav på lördagen. 1933 drabbades området av den samtidiga kombinationen av en orkan och en tropisk storm – men inga uppgifter finns om att två orkaner har härjat där samtidigt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons