A-
A+

Barn i riskzon ska stoppas från utsatta platser

Poliser patrullerar vid Tenstagången och Rinkeby torg. Arkivbild
Poliser patrullerar vid Tenstagången och Rinkeby torg. Arkivbild
PolitikTT

Regeringen vill öka samhällets insatser för att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng.

Förbud för unga i riskzonen att vistas på utsatta platser ska nu utredas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Unga som riskerar att utveckla kriminalitet kan behöva skyddas från vissa platser eller områden i samhället, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) och tre andra ministrar på Dagens Nyheters debattsida.

Det handlar om att ge socialtjänsten nya verktyg för att skydda barn från miljöer där de riskerar påtryckning för att begå brott.

Det kan vara en öppen drogscen till exempel där kriminella står och säljer narkotika, säger Damberg.

TT: Kan det vara ett förortstorg där det pågår droghandel?

Det skulle det kunna vara. Det skulle också kunna vara en mc-gängslokal till exempel, säger Damberg.

Få möjligheter

Socialtjänsten har i dag få möjligheter att skydda barn från särskilt utpekade platser eller områden i samhället där de riskerar att fara illa, då förutsättningarna för tvångsvård enligt lagen om vård av unga ännu inte är uppfyllda, skriver ministrarna. Regeringen kommer därför att ge en utredare i uppdrag att utreda ett så kallat vistelseförbud.

Det är i en mening ingripande mot barn, å andra sidan så saknar vi i dag tillräckligt kraftfulla verktyg för att gå in tidigt, säger Damberg.

Han påpekar att det också handlar om att hjälpa föräldrarna att se till att barnen inte dras in i kriminella sammanhang.

Ett vistelseförbud skulle innebära att socialnämnden ges möjlighet att med stöd av domstol begränsa enskilda barns rätt att vistas på vissa platser eller i vissa områden i samhället som kan anses vara skadliga.

Men exakt vad som ska krävas för att besluta om vistelseförbud ska utredningen titta på. Damberg understryker att en sådan åtgärd måste utformas på ett rättssäkert sätt.

Annons

Annons

Omhändertagande aktuellt

Om ett barn skulle bryta mot ett vistelseförbud, så skulle det ytterst kunna leda till att barnet omhändertas.

Men tanken är kunna ingripa tidigare för att slippa den typen av åtgärder, säger Damberg.

För unga från 15 år som begått brott finns sedan årsskiftet möjlighet för en domstol att besluta om ungdomsövervakning. Det innebär ett förbud att lämna hemmet på helgkvällar eller ett förbud att vistas på en viss plats. Övervakningen kan ske genom elektronisk fotboja.

Damberg har tagit fasta på att rikspolischefen Anders Thornberg nyligen, i bland annat en TT-intervju, pekat på att samhället just nu har en unik möjlighet att trycka tillbaka gängen.

Många ledargestalter sitter i fängelse eller i häkte, mycket tack vare information polisen fått från de så kallade Encrochattarna. Det har minskat gängens attraktionskraft bland de yngre.

Kallar till "stormöte"

Enligt Thornberg har ett fönster öppnat sig, som innebär en möjlighet för samhället att stoppa nyrekryteringen, till exempel genom att skolor och kommuner, tillsammans med polisen, utbyter information så att man kan identifiera unga på väg in i kriminalitet.

Regeringen kommer den 7 maj kalla till ett "stormöte" med kommuner som har utsatta områden och med polisen för att se vad som kan göras.

Vi vill ha fokus på att bryta nyrekryteringen nu, och vi vill lyssna på vad kommunerna som har mest erfarenhet av detta gör, säger Damberg.

"Det fönster som situationen erbjuder ska vi dra nytta av med samhällets fulla kraft", skriver ministrarna i debattartikeln.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?