Barn kan bli långtidssjuka i covid-19

Minst fem barn i Sverige har långtidssymptom efter att ha insjuknat i covid-19. Arkivbild.
Minst fem barn i Sverige har långtidssymptom efter att ha insjuknat i covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Även barn kan bli långtidssjuka i covid-19, enligt en ny svensk studie.

Annons

Annons

Annons

Annons

Studien är utförd av Jonas F Ludvigsson, läkare vid Örebro universitetssjukhus och professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna, och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

Det rör sig om en fallstudie på fyra flickor och en pojke mellan nio och femton år som har haft långdragna symptom efter att ha insjuknat under våren, utan några tydliga riskfaktorer.

Alla barnen har symptom sex till åtta månader efter att de insjuknat. Den tydligaste gemensamma symptomet är utmattning, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Den här fallrapporten visar att barnen är väldigt väldigt trötta, de är ofta andfådda och får hjärtklappning i samband med att de ska göra minsta ansträngning och ibland till och med bröstsmärta. Många har även illamående, yrsel, koncentrationssvårigheter, svårt att komma ihåg saker och en del har magbesvär. säger Ludvigsson till Nerikes Allehanda.

Inget av barnen är ännu helt friskt, och ingen är helt tillbaka i skolan, enligt honom.

Nästa steg, nu när vi slagit fast att de här barnen finns, är att ta reda på varför de får sina besvär, hur vanligt det är och vad man kan göra åt det, säger han till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons