A-
A+

Barnövergrepp via nätet var våldtäkter

Högsta domstolen har prövat två likartade fall där män kontaktat barn via nätet och förmått dem att utföra sexuella gärningar på sig själva. Arkivbild.
Högsta domstolen har prövat två likartade fall där män kontaktat barn via nätet och förmått dem att utföra sexuella gärningar på sig själva. Arkivbild.
BrottTT

Männen tog kontakt med barn via nätet och fick dem att utföra olika sexuella gärningar på sig själva, som samtidigt filmades och fotades.

Det ska bedömas som våldtäkt mot barn, konstaterar Högsta domstolen i två domar.

Annons

Annons

"Enligt lagen ska det dömas för våldtäkt mot barn när någon med ett barn under femton år genomför ett samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag. Högsta domstolen konstaterar att omständigheterna var sådana att övergreppen innebar lika allvarliga kränkningar som samlag", skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Domarna rör sig om två likartade fall, där män kontaktat flickor som båda var elva år vid tillfällena.

Förnedrande

I det ena fallet har mannen kontaktat flickan via en chattfunktion. Han fick henne att vid två tillfällen att penetrera sig själv och händelsen dokumenterades med bild och film. En av gångerna använde gärningsmannen "starkt förödmjukande och förnedrande instruktioner".

Hovrätten bedömde detta som två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, samt dömde mannen för ett försök till samma brott. Riksåklagaren överklagade då hon ansåg att det i stället ska bedömas som våldtäkt mot barn. Under onsdagen meddelade Högsta domstolen sin dom, där rätten meddelar att den går på åklagarens linje.

Annons

Annons

Via videochatt

Det andra fallet rör en elvaårig flicka som en annan man fått att penetrera sig själv med föremål. Mannen och flickan hade kontakt via en videochatt, och han filmade delar av förloppet utan att hon visste om det.

Både tingsrätt och hovrätt dömde mannen för våldtäkt mot barn, men mannen överklagade. HD gör dock samma bedömning som underrätterna och fäller mannen för våldtäkt mot barn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.