A-
A+

Baryshnikov hyllar Putinkritikern Navalnyj

Balettdansören, koreografen och skådespelaren Mikhail Baryshnikov var en av talarna när den den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tilldelades människorättspriset Civil courage prize i New York.
Balettdansören, koreografen och skådespelaren Mikhail Baryshnikov var en av talarna när den den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tilldelades människorättspriset Civil courage prize i New York.
USATT-AP

Den före detta balettdansören Mikhail Baryshnikov, som hoppade av från Sovjetunionen för nästan ett halvt sekel sedan, kallade Aleksej Navalnyj "vansinnigt modig" när den fängslade ryske oppositionsledaren tilldelades årets Civil courage prize.

Annons

Annons

New York-baserade människorättsgruppen Train foundation gav vid en ceremoni på New York University på måndagskvällen priset till Putinmotståndaren Aleksej Navalnyj.

Baryshnikov, 74, som har engagerat sig för mänskliga rättigheter och fördömt Rysslands invasion i Ukraina, sade under ceremonin att Navalnyjs uppdrag är att "kämpa för en mer demokratisk vision för Ryssland". Han kallade Navalnyj "sanslöst modig" för hans kamp mot ett brutalt och auktoritärt Ryssland.

Två kollegor till den fängslade ryska oppositionsledaren tog emot priset på hans vägnar, och hans stabschef Leonid Volkov sade att Navalnyj "bevisar sitt mod varje dag instängd i en två gånger tre meter stor cell i ett ryskt fängelse".

Varje dag är en övning i civilkurage, sade Volkov vid prisutdelningen.

Den 46-årige Aleksej Navalnyj förgiftades 2020 med nervgiftet novitjok. Han greps i januari 2021 när han återvände till Ryssland från Tyskland där han hade behandlats efter giftattacken som nästan tog hans liv. Sedan februari 2021 sitter han i ett högsäkerhetsfängelse i Ryssland. Ryska myndigheter har hela tiden förnekat inblandning i förgiftningen.

Den senaste tiden har nya anklagelser om terrorism och extremism riktats mot Navalnyj, vilket får hans medarbetare att misstänka att Kreml avser att hålla honom bakom lås och bom på obestämd tid.

Balettdansören, koreografen och skådespelaren Mikhail Baryshnikov hoppade av till Kanada 1974 när han var på turné med den sovjetiska statsbaletten och flyttade till USA ett år senare. 1986 blev han amerikansk medborgare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.