Bättre stämningsläge i eurozonen

Något bättre stämningsläge i eurozonen, men detaljhandeln och inflationen pressas av coronapandemin och nedstängningar. Arkivbild
Något bättre stämningsläge i eurozonen, men detaljhandeln och inflationen pressas av coronapandemin och nedstängningar. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Det ekonomiska stämningsläget i eurozonen stärktes i december, visar ett index från EU-kommissionen.

Men inflation och detaljhandel hamnar lägre än väntat, visar samtidigt statistik från Eurostat.

Annons

Annons

Annons

Annons

Indexet för stämningsläget i eurozonen i december steg till 90,4, upp från 87,7 i november. Ökningen var något större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en uppgång till 90,0.

Samtidigt visar statistik från statistikbyrån Eurostat att inflationen i de 19 euroländerna landade på minus 0,3 procent i december, vilket var lägre än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på minus 0,2 procent.

Eurozonens sammanlagda BNP antas ha krympt något under fjolårets fjärde kvartal och inflationen har i valutaunionen legat under noll sedan september i fjol, vilket fått ECB att expandera och förlänga ett stort stödköpsprogram.

Oväntat svag detaljhandel

Inflationen i eurozonen har legat under ECB:s inflationsmål på nära 2 procent sedan 2013 och den antas vara fortsatt nedtryckt så länge pandemin slår mot återhämtningen.

I en separat rapport redovisar Eurostat en oväntat svag detaljhandel i eurozonen i november, en månad präglad av skärpta restriktioner för att hejda den ökade spridningen av coronaviruset.

Detaljhandeln i eurozonen föll 6,1 procent i november jämfört med oktober och med 2,9 procent jämfört med ett år tidigare. Detta var också större nedgångar än väntat.

I Belgien var nedgången på månadsbasis 15,9 procent, medan det i Frankrike blev minus 18 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons