A-
A+

Baudin tror på överenskommelse med V

Magdalena Andersson på väg till pressträff i riksdagen i tisdags efter att talmannen gett S-ledaren mer tid för sonderingarna om en ny regering – fram till den 22 november.
Magdalena Andersson på väg till pressträff i riksdagen i tisdags efter att talmannen gett S-ledaren mer tid för sonderingarna om en ny regering – fram till den 22 november.
PolitikTT

Höjda pensioner och formen för partiernas framtida samarbete.

Det är punkter som är på bordet i förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger partisekreteraren Tobias Baudin (S) i SVT:s Agenda.

Annons

Annons

Nyblivna S-ledaren Magdalena Anderssons förhandlingar med V har pågått hela helgen, och pågick fortfarande på söndagseftermiddagen, uppger en källa för TT.

I Agenda på kvällen säger partisekreteraren Tobias Baudin att S precis som V vill "göra något" med pensionerna för de som får lägst pension.

Det bådar gott. Det vill vi också göra. Vi får se. Det är konstruktiva förhandlingar. Jag är förhoppningsfull och relativt positiv, säger han.

Pensionerna har varit en fråga som V talat öppet om att de vill få igenom i förhandlingarna, tillsammans med höjd a-kassa, generösare sjukförsäkring och formen för samarbetet – alltså inflytande på politiken.

Frostig relation

I Agenda säger Tobias Baudin att den frostiga relationen med V – efter tidigare överenskommelser med andra partier om att hålla V borta från politiskt inflytande – har tinat. Han säger att han inte tror att V kommer att komma med "orimliga krav".

Vi har också noterat att de vill prata om vägen framåt. Det finns såklart också på bordet tillsammans med pensionerna. Jag kan inte låsa mig vid vad det här ska landa i men jag är förhoppningsfull om att det ska lösa sig, säger Baudin.

Annons

Annons

Tidsfristen går ut

På måndagen vid lunch går tidsfristen ut. Då ska Magdalena Andersson återrapportera till talmannen om hon har ett underlag för att bilda regering.

Antingen har hon då en uppgörelse med V som innebär att hon kan släppas fram som ny statsminister, eller så kastar hon in handduken. Sedan tidigare har Centern sagt sig villigt att rösta gult, det vill säga passivt släppa fram S-ledaren som ny regeringsbildare. Det räcker med att V och C står bakom MP-S-regeringen.

Ett tredje alternativ är att Magdalena Andersson begär mer tid hos talmannen Andreas Norlén att fortsätta förhandlingarna, men då ska hon kunna visa på att en lösning är nära.

Ett fjärde alternativ, som talmannen flaggade för tidigare i månaden, är att föreslå Magdalena Andersson som statsminister även om förhandlingarna med V inte är klara.

Jag utesluter inte det för att driva på processen, sade talmannen Andreas Norlén då.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.