A-
A+

Beata Ernman som Piaf: "Jag får gåshud"

Malena och Beata Ernman delar huvudroll på Göta Lejon. Den första oktober blir det premiär.
Malena och Beata Ernman delar huvudroll på Göta Lejon. Den första oktober blir det premiär.
MusikalTT

Beata och Malena Ernman delar huvudroll men det är den 15-åriga dottern Beata som nu musikaldebuterar. Som den unga Édith Piaf sjunger hon också den franska ikonens mest kända örhängen.

Annons

Annons

Edith Piaf sjöng sitt liv konstaterar både Malena och Beata Ernman. Att sjunga precis som hon går inte.
Edith Piaf sjöng sitt liv konstaterar både Malena och Beata Ernman. Att sjunga precis som hon går inte.

"Non je ne regrette rien" har blivit "Nej ingenting, nej jag ångrar ingenting". Beata Ernman gör Édith Piaf på svenska. Den helt nyskrivna musikalen "Forever Piaf" på Göta Lejon i Stockholm börjar med den då 47-åriga sångerskans död och begravning på kyrkogården Père-Lachaise – en händelse som fick hela Paris att stå stilla. Innan ensemblen dyker upp sjunger Beata Ernman ensam på scenen.

Jag får gåshud, det är en så cool scen. Det är en jättejättecool scen, säger hon nu.

Det är på sätt och vis Beata Ernman som är upprinnelsen till hela satsningen. Som 13-åring sjöng hon Superhjältarnas signaturmelodi "Bara du vill" i "Bingolotto". Kristjan Ra Kristjansson, vd och producent på Göta Lejon, hörde henne och fick idén till att hon skulle kunna göra rollen som Édith Piaf tillsammans med sin mor, operasångerskan Malena Ernman, som Kristjansson då jobbade med i en konsertant version av "Evita". Ursprungligen skulle de använda sig av en isländsk musikal, men när regissören Rikard Bergqvist läste den ville han hellre skriva en egen som skulle passa mor- och dotterupplägget bättre – och så blev det.

Från 4 till 30 år

Beata Ernman spelar den unga Piaf men utan att helt lämna över scenen till sin mor Malena Ernman som gestaltar sångerskan som äldre. När den ena gör rollen fungerar den andra som berättarröst.

Jag ska spela 4 till 30 år, det är inte rimligt, man får inte tänka på det riktigt, säger Beata Ernman.

Hennes mamma fyller i:

Du gör det bra, du är väldig trovärdig, jag ska ju spela gammal och trött och det gör JAG väldigt bra, säger Malena Ernman.

När Beata Ernman, som är lillasyster till Greta Thunberg, blev tillfrågad var hon 13 år och visste inte vem Édith Piaf var. Sjunga i musikal var hennes stora dröm. Hon tackade ja direkt och trodde att hon högst skulle få spela ett träd.

I början var det väldigt nervöst, men jag har så bra kollegor som ger mig bra självförtroende. Jag har ett väldigt bra team. Det är väldigt intressant att göra det här som första roll eftersom det är så stort. Jag tycker att det är väldigt kul, säger Beata Ernman.

Annons

Annons

Mindre förskönande

Pandemin har flyttat fram premiären ett år, vilket också gjorde att Beata Ernman hann gå ut grundskolan. Nu gestaltar hon en sångerska vars livsdramatik överträffar de flestas i en musikal som hon tycker är mindre förskönande än filmen "La vie en rose".

Barnet som Édith Piaf födde som 17-åring blev bara 2 år – och de som Piaf älskade dog ifrån henne en efter en. Därtill "bilkrascher, sammanväxta tarmar, reumatism, alkoholism och knark" konstaterar Malena Ernman och blir avbruten av sin dotter:

Hon såg ut som 80 när hon var 47.

Att dela huvudroll med sin mor är inget vanligt upplägg. Men Beata Ernman har inget annat musikaljobb att jämföra med, framhåller hon. Édith Piaf har blivit soundtracket till hennes tonår.

Det finns ju inget häftigare än att se sin dotter göra så bra saker, säger Malena Ernman.
Det är kanske inte lika kul för en tonåring, inflikar Beata Ernman efter att först mer diplomatiskt beskrivit samarbetet som "bra".
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!