A-
A+

Becketts hemliga bröllop blir festivaltema

Samuel Beckett gifte sig i Folkestone, England, 1961. Arkivbild.
Samuel Beckett gifte sig i Folkestone, England, 1961. Arkivbild.
LitteraturTT

Annons

Annons

Samuel Becketts hemliga bröllop i Folkestone, Kent, blir ett huvudnummer på årets upplaga av Folkestones litteraturfestival 4–13 juni. För 60 år sedan begav sig Samuel Beckett till Folkestone för att gifta sig med sin partner sedan många år, Suzanne Déchevaux-Dumesnil. Bröllopet ägde rum i England för att frun skulle kunna ärva rättigheterna till hans verk.

Vigseln var en hemlig ceremoni som nu blir till en multimedial festivalhändelse där Beckett vistelse gestaltas genom nyskrivna monologer, skriver The Guardian.

Beckett, som skrev in sig under sitt mellannamn Barclay på hotellet som han bodde på under vistelsen i Folkestone, hade vid den här tiden en relation med ytterligare en kvinna – Barbara Bray, översättare på BBC. Det hemliga bröllopet var också nära att bli avslöjat av en reporter från Daily Express.

På årets litteraturfestival i Folkestone kan besökarna gå i Becketts fotspår där de får ta del av filmade och nyskrivna monologer skrivna utifrån de personer som Beckett kommer i kontakt med.

Årets festival tar också upp andra teman, exempelvis rasism, miljö och teknik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!