-
+

Bekant ansikte ska bilda italiensk regering

Mario Draghi kan bli Italiens nya premiärminister – om han kan få tillräckligt många partier att enas om en plattform.
Mario Draghi kan bli Italiens nya premiärminister – om han kan få tillräckligt många partier att enas om en plattform.
ItalienTT

Den tidigare ECB-chefen Mario Draghi har fått i uppdrag att bilda en ny regering i Italien.

Han uppmanar partierna i det splittrade parlamentet att samlas bakom honom i en svår tid.

Annons

Annons

En grupp anhängare av Mario Draghi hade samlats utanför Quirinalpalatset i Rom på onsdagen, när han anlände för att få sonderingsuppdrag av presidenten.
En grupp anhängare av Mario Draghi hade samlats utanför Quirinalpalatset i Rom på onsdagen, när han anlände för att få sonderingsuppdrag av presidenten.

President Sergio Mattarella har träffat Draghi i Quirinalpalatset i Rom och gett honom i uppdrag att sondera möjligheterna för bilda en regering.

73-årige Draghi, som inte tillhör något parti och som har lång erfarenhet inom den italienska statsförvaltningen, har kallats in efter att den tidigare regeringen brakat samman och alla dess försök att komma på fötter misslyckats.

Ser utmaningar

Jag kommer att vända mig till parlamentet, folkets uttryckta vilja, med den största respekt, säger Mario Draghi i ett första uttalande, enligt internationella och italienska medier.
Bekämpa pandemin, genomföra vaccinationsinsatsen, erbjuda lösningar på människors vardagsproblem och starta upp landet igen, det är utmaningarna vi står inför.

Fler än 89 000 människor har avlidit i Italien efter att ha smittats av coronaviruset. Landet hade sedan tidigare en av de största statsskulderna inom EU och har till följd av pandemin sjunkit ned i en djupare lågkonjunktur.

En ny regering behöver före april lägga fram en plan till Bryssel för att få ta del av unionens stora stödpaket. Giuseppe Conte, som temporärt sitter kvar som premiärminister tills dess en ny regering blivit till, lyckades inte hålla samman sin koalition när han skissade på sin stödplan.

Högst på Mario Draghis cv finns åren som chef för Europeiska centralbanken (2011-2019), då han av många anses ha räddat euroländerna undan en fullständig kollaps under finanskrisen.

Annons

Annons

Svårnavigerat parlament

Contes regering bestod av partierna Femstjärnerörelsen (M5S), Demokratiska partiet, Levande Italien (Viva Italia) och vänstergruppen Fria och jämlika. Krisen utbröt när Levande Italien, som leds av den tidigare premiärministern Matteo Renzi, drog sig tillbaka från samarbetet och tog med sig dess parlamentariska underlag.

Mario Draghi är precis som Giuseppe Conte en teknokrat i sammanhanget – en beprövad och politiskt ofärgad förvaltare. I Italiens splittrade och svängiga parlament är det en beprövad strategi för att få partier av vitt skilda meningar att komma överens.

I parlamentet kan Draghi dels försöka få ihop partierna i Contes tidigare regering, även om det tycks ha skurit sig rejält mellan dem. Från M5S hörs skilda tongångar. Partiet blev klart störst i det senaste valet, men bedöms ha tappat mer än hälften av sitt väljarstöd under tiden vid makten.

Vi kommer inte att rösta på Draghi, en teknokrat vars vision inte är folkets, säger partiets tillförordnade ledare Vito Crimi enligt tidningen La Repubblica, medan andra ledande partiröster betonar att landet måste sättas främst.

Växande ytterhöger

Draghi kan också försöka beveka en annan tidigare premiärminister, Silvio Berlusconi, och dennes mittenhögerparti Heja Italien (Forza Italia).

I dagsläget är Heja Italien dock fortfarande del av det oppositionella högerblocket, där främlingsfientliga Lega och än mer radikala Italiens bröder har vuxit rejält i opinionen sedan det senaste valet. De har sedan länge uttalat krav om nyval, men lämnar eventuellt en dörr på glänt.

Vi står hela tiden fast vid att vår primära väg framåt är ett val. Om professor Draghi vill träffa oss kommer vi att lyssna, komma med förslag och utvärdera. Vi har inga förutfattade meningar, säger Legas ledare Matteo Salvini, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Utifrån dagens opinionsläge skulle de tre högerpartierna tillsammans inte vara långt ifrån en majoritet i ett val.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss