A-
A+

Belarus begränsar rätten att lämna landet

Belarus president Alexandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Alexandr Lukasjenko. Arkivbild.
BelarusTT-AFP

Belarus skärper tonen och begränsar ytterligare medborgarnas rätt att lämna landet. Ett tillfälligt uppehållstillstånd i ett annat land är inte ett tillräckligt skäl för att lämna Belarus, anser regimen.

Annons

Annons

Flertalet belarusier har flytt landet de senaste månaderna och enligt den belarusiska gränskontrollen har många ansökt om att få lämna Belarus med hänvisning till att man har fått uppehållstillstånd i ett annat land.

Nu säger myndigheten att det bara är medborgare som kan visa upp ett permanent uppehållstillstånd i ett annat land som har rätt att lämna Belarus.

"Ett tillfälligt uppehållstillstånd är inte ett skäl att resa utomlands", skriver den belarusiska gränskontrollen enligt ett uttalande som har publicerats på meddelandeappen Telegram.

Oppositionen fördömer beslutet och kallar det för "ett självklart lagbrott".

Omfattande protester bröt ut efter det omstridda valet i augusti i fjol, där president Alexandr Lukasjenko, som har styrt sedan 1994, utropade sig till segrare. I december införde han reserestriktioner under förevändningen att det handlade om att stoppa spridningen av coronaviruset.

Att lämna landet landvägen är oavsett endast tillåtet var sjätte månad. Flygtrafiken är dock fortfarande öppen, även om antalet utländska destinationer har minskat som en konsekvens av att Belarus för en dryg vecka sedan tvingade ner ett Ryanairplan, som flög över belarusiskt luftrum på väg till Litauen, och grep den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!