Belarus drar in ackreditering för journalister

Flera journalister har fråntagits sin ackreditering sedan de rapporterat för västerländska medier i Belarus. Arkivbild.
Flera journalister har fråntagits sin ackreditering sedan de rapporterat för västerländska medier i Belarus. Arkivbild.
BelarusTT-AFP

Sammanlagt 17 journalister som rapporterar från Belarus för västerländska medier blir av med sina ackrediteringar och kan inte längre arbeta i landet.

Beskedet är ännu ett tecken på att regimen är moraliskt bankrutt, enligt oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Annons

Annons

Journalisterna som förlorar sina ackrediteringar är verksamma för bland andra brittiska BBC, tyska ARD, nyhetsbyråerna AFP och Reuters, enligt uppgifter från oberoende belaruriska medier, AFP och belaruriska journalistförbundet. Utan ackreditering kan de inte arbeta lagligt i landet.

Tatiana Melnitjuk som rapporterat på uppdrag för BBC säger till tut.by att hon ringts upp av utrikesdepartementet och fått beskedet att hennes ackreditering dragits in.

När jag frågade vad jag gjort för fel svarade de bara att de fått i uppgift att förmedla beskedet.

BBC svarar med en uppmaning till regimen:

"Vi uppmanar belarusiska myndigheter att upphäva detta beslut och tillåta våra journalister att fortsätta göra sitt jobb", står det i ett uttalande från det brittiska bolaget.

Även flera andra mediebolag kommer med liknande uppmaningar.

Oppositionen kritisk

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i grannlandet Litauen, säger att taktiken inte kommer att fungera, och att belarusierna inte längre är rädda.

"Om det är sant, är det ännu ett tecken på att regimen är moraliskt bankrutt och det enda sätt som den kommer att försöka klamra sig fast vid makten är genom rädsla och skrämseltaktik", säger hon i ett uttalande.

Även USA fördömer beslutet att återkalla ackrediteringarna.

"Vi står vid det belarusiska folkets sida i dess strävan efter en demokratisk, blomstrande framtid och stödjer deras krav på Belarus regering att genomföra demokratiska reformer och respektera mänskliga rättigheter", skriver USA:s ambassad i Belarus i ett uttalande.

Annons

Annons

Svensk fotograf får inreseförbud

Fyra ryska journalister som arbetat för tyska ARD och nyhetsbyrån AP har utvisats från Belarus efter det att de frihetsberövats i huvudstaden Minsk, misstänkta för att aktivt ha deltagit i en massaktion. De fråntogs sin ackreditering med hänvisning till landets säkerhet och beläggs med fem års inreseförbud.

Den svenske DN-fotografen Paul Hansen har också utvisats från Belarus och får inte återvända till landet på fem år. Han frihetsberövades tillsammans med ett 50-tal journalister i Minsk i torsdags.

Under lördagen höll flera tusen kvinnor en marsch genom huvudstaden Minsk för att protestera mot president Aleksandr Lukasjenko och hans regim, enligt nyhetsbyrån Reuters. De gick genom stadens gator, många i nationaldräkt och med flaggor, blommor och ballonger i det som kallats Solidaritetsmarschen.

Det här är vår stad, ropade de bland annat.

Även på andra håll i landet hölls liknande marscher.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons