Belarus: Full beredskap och stängda fabriker

Belarus president Aleksandr Lukasjenko (till vänster i bild) talar med militärer nära Grodno inte långt från gränsen till Polen på lördagen.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko (till vänster i bild) talar med militärer nära Grodno inte långt från gränsen till Polen på lördagen.
BelarusTT-AFP Reuters

Belarus president Aleksandr Lukasjenko anklagar Natotrupper i Polen och Litauen för "ökad rörlighet" i gränsområdet och beordrar militären att ha "full stridsberedskap".

Dessutom ska fabriker där arbetare demonstrerat stängas – på Lukasjenkos order.

Annons

Annons

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild

Uttalandet om militär beredskap kom i samband med att presidenten inspekterade militära styrkor i Grodno, nära Belarus gräns mot Polen, där en stor övning planeras i slutet av månaden.

Enligt Lukasjenko har massprotesterna efter valet i landet stöd av västländer, och han beordrade militären att försvara de västra delarna av Belarus, som han beskrev som "en pärla".

Det innebär att vidta stränga åtgärder för att skydda vårt lands territoriella integritet.

Officiellt vann den mångårige presidenten Aleksandr Lukasjenko valet den 9 augusti med 80 procent av rösterna, men siffrorna anses allmänt vara ett resultat av valfusk. Bland annat EU och Storbritannien har konstaterat att man inte accepterar valresultatet.

Sränga fabriker

Presidenten har tidigare också beordrat skärpt gränsbevakning för att stoppa utländska stridande och vapen från att komma in i landet. Han påstår även att stora mängder pengar flödar in för att finansiera protesterna.

Lukasjenko tänker också slå tillbaka mot fabriker där arbetarna deltagit i protesterna mot hans styre.

Om en fabrik inte är i arbete, så låt oss sätta ett lås på dess port från och med måndag. Låt oss stoppa den, säger president enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Arbetare vid ett antal statliga fabriker har deltagit i protestvågen, och enligt Lukasjenko är deras framtid oklar.

Folk kommer att lugna ner sig och vi kommer att i nästa steg besluta om vem vi ska bjuda in (att arbeta).

Annons

Annons

Exil i Litauen

USA:s vice utrikesminister Stephen Biegun kommer också att besöka Litauen och Ryssland nästa vecka för att diskutera läget. Han kommer först att träffa Litauens utrikes- och försvarsministrar och ta upp "situationen i Belarus, bilaterala relationer, Nato och förvarsfrågor", enligt Litauens utrikesdepartement. Ryska diplomatkällor uppger för Interfax att Biegun sedan ska besöka Moskva under tisdag och onsdag.

Litauen är också det land där Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja befinner sig i exil i sedan valet. Hon har tidigare sagt att det belarusiska folket "aldrig kommer att acceptera det nuvarande styret igen". Enligt hennes medarbetare ska Tichanovskaja träffa Biegun på måndagen.

I torsdags meddelade Belarus riksåklagare att det övergångsråd som Tichanovskaja tagit initiativ till är ett hot mot den nationella säkerheten, och inledde en brottsutredning. Två ledande medlemmarna av rådet förhördes på fredagen i en brottsutredning som riksåklagaren i Belarus inlett och som enligt Lukasjenko handlar om försök att ta makten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons