A-
A+

Belarus kastas ut ur EBU

Zena tävlade för Belarus i Eurovision Song Contest 2019. Arkivbild.
Zena tävlade för Belarus i Eurovision Song Contest 2019. Arkivbild.
TvTT

Den europeiska radio- och tv-unionen utesluter Belarus public service-bolag BTRC, uppger SVT:s Kulturnyheterna. Nyheten meddelas i ett pressmeddelande från EBU.

Annons

Annons

Beslutet grundas på att bolaget, trots upprepade påstötningar, inte lever upp till kraven på yttrandefrihet och oberoende.

EBU skriver i pressmeddelandet att man "noggrant har övervakat" situationen för de fria medierna i landet och uppmanat BTRC att arbeta för yttrandefrihet, oberoende och ansvarsfullhet. Efter rapporter om att tv-bolaget har sänt intervjuer som gjorts under tvång och visat inslag som "väckt andra allvarliga och rätt exceptionella" frågor utesluts bolaget ur unionen.

För politiska

I mars diskades Belarus från deltagande i årets Eurovision Song Contest efter att två gånger ha försökt tävla med bidrag som ansågs vara för politiska.

Tidigare i år tog den svenska liberalen Karin Karlsbro initiativ till en kampanj för att stoppa landet från deltagande i Eurovision Song Contest. Hon menar att ett samarbete mellan EBU och den belarusiska statstelevisionen är oacceptabelt eftersom dess chef Ivan Eismont finns med på EU:s sanktionslista över personer som kränker mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

"Fegt att det krävdes kris"

“Det är fegt att det krävdes en internationell kris för att EBU skulle agera" skriver Karin Karlsbro nu i ett pressmeddelande.

"Det belarusiska statstelevisionen skulle ha sparkats ut för länge sedan, inte veckan efter Eurovision Song Contest när EBU inte längre står i strålkastarljuset”.

Även Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus har ställt krav på att det belarusiska tv-bolaget borde stängas ute från Eurovision med hänvisning till att tv-bolaget förföljer sina egna medarbetare.

BTRC har nu två veckor på sig att svara innan uteslutningen träder i kraft.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!